Cine este Mihai Fifor, posibila propunere PSD pentru funcția de premier

Cine este Mihai Fifor FOTO: Captură video gov.ro
Mihai Fifor FOTO: Captură video gov.ro

Mihai Fifor a fost nominalizat de mai mulți PSD-iști pentru funcția de prim ministru. De asemenea, ar putea prelua și intermatul în fruntea Guvernului, după demisia lui Mihai Tudose. Cine este Mihai Fifor? Potrivit propriei biografii, s-a născut într-o familie de profesori, în Drobeta Turnu Severin și are 47 de ani.

Fifor spune că s-a implicat și în Revoluția din 1989. „Ca proaspăt student, m-am implicat activ în evenimentele din decembrie 1989, devenind foarte curând unul dintre liderii studenților craioveni”, precizează Mihai Fifor în biografia sa.

A terminat facultatea în 1994, cu o licență în română-engleză, iar în 1995 masterul în literatură română în cadrul Universității Craiova. Cariera a început-o în 1994.

„Mi s-a oferit șansa extraordinară de a intra în cercetarea științifică academică și, prin concurs, am ocupat postul de cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor” al Academiei Romane. Sunt ani de muncă intensă în domeniul cercetării, pe o arie complexă legată de minoritățile românești din afara granițelor, cu precădere pe viața romanilor de pe Valea Timocului din Serbia și Bulgaria. Cu această temă mi-am început studiile doctorale, în cadrul Universității din Craiova, obținând în anul 2003 titlul de doctor în științe Magna cum laudae.

În toată această perioadă am participat la mai multe stagii de pregătire în centre academice din întreaga Europă, amintind printre altele Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Turku-Finlanda, Universitatea din Leeds-Marea Britanie.

Cine este Mihai Fifor? Colaborări cu Discovery, National Geografic sau BBC

În 2001, Mihai Fifor devine director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

„Aici am reușit să formez o echipa de tineri profesioniști, alături de care am dus mai departe proiecte cum ar fi Festivalul „Maria Tănase”, Festivalul „Ioana Radu”, dar și un proiect complex de introducere a conceptului de formare continuă a adulților, într-un parteneriat cu instituții de profil din Danemarca.

La Centrul Creației Populare a luat naștere, sub coordonarea mea, arhiva multimedia cuprinzând imagini și înregistrări audio mărturii ale vieții satului românesc ce vor duce peste timp datinile și tradițiile Doljului. Pornind de aici, incepe și colaborarea mea cu televiziuni de prestigiu cum ar fi Discovery, National Geografic sau BBC, împreună cu care am realizat o serie de documentare ce se difuzează și acum pe toate meridianele globului”, mai spune Fifor.

Cine este Mihai Fifor? Absolvent al Colegiului Național de Apărare

În anul 2004 a intrat în echipa lui Ion Priotesa, președinte al Consiliului Județean Dolj. Din 2005 a devenit manager al Muzeului Regional Oltenia.

În 2007 a absolvit cursurile de master în managementul afacerilor publice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, iar în 2009 a temrinat Colegiul Național de Apărare și Colegiului Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție.

În 2009 a devenit secretar de stat pe problemele instituțiilor prefectului în Ministerul Afacerilor Interne. „O activitate extrem de complexă și de laborioasă. Am gestionat atunci tot ce ține de prefectură, permise și inmatriculări, pașapoarte, situații de urgentă și Rezervele statului. Au fost zile complicate și îmi aduc aminte și azi de problemele de la Ocnele Mari din Vâlcea, unde am coordonat prăbușirea controlată a plafonului fostei exploatări de sare din câmpul II de sonde, care putea produce o catastrofă cu consecințe dramatice pentru mai multe localități.

Tot în mandatul meu am reușit introducerea pașaportului electronic, document de călătorie care este azi cel mai sigur din Europa. Am revenit în MAI ca secretar de stat pe problemele comunităților locale în mai 2012, în guvernarea Victor Ponta, acolo unde îmi desfășor activitatea și în prezent. De pe această poziție m-am luptat împreună cu doamna primar Lia Olguța Vasilescu pentru onorarea promisiunii electorale de scădere a gigacaloriei cu 10% pentru cetățenii Craiovei și am reușit”, mai spune Fifor.

Cine este Mihai Fifor? Om de stânga

Mihai Fifor mai spune că întotdeauna s-a considerat un om de stânga și că a militat pentru „politici sociale performante”. „Am intrat în politică pentru a mă alătura domnului președinte Ion Prioteasa din a cărui echipă fac și acum parte. O echipă de tineri profesioniști, care cred în principiile social-democrate.

În anul 2010 am fost ales președinte al Organizației Municipale PSD Craiova, principala forță politică din Craiova, oameni alături de care am dat bătălii politice importante”, mai precizează Mihai Fifor în biografia sa.