Cine este Edouard Philippe, noul premier al Franței?

Edouard Philippe (stânga) a fost numit premier al Franței de către președintele Emmanuel Macron (Facebook)
Edouard Philippe (stânga) a fost numit premier al Franței de către președintele Emmanuel Macron (Facebook)

Emmanuel Macron, noul președinte al Franței, l-a numit în funcția de premier pe conservatorul Edouard Philippe, din partea partidului Republican.

Philippe are 46 de ani, este primarul orașului Le Havre, fiind și deputat al partidului Republican. Este vorbitor de limbă germană și provine dintr-o familie de învățători, scrie RFI.

Edouard Philippe a urmat școala de științe politice, iar apoi Școala Națională de Administrație – un parcurs asemănător cu cel al noului președinte al Franței. Dacă în tinerețe a fost în tabăra reformatorului socialist Michel Rocard, noul premier de la Paris a trecut în tabăra dreptei începând cu anul 2000.

A fost membru al echipei lui Francois Fillon, retrăgându-se odată cu izbucnirea scandalului presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie.

Philippe are experiență și în sectorul privat. A lucrat într-un cabinat de avocatură american și pentru o firmă specializată în energie nucleară. Macron încearcă, prin această numire, să atragă câți mai mulți politicieni de dreapta în tabăra sa, după ce, până acum, a convins numeroși lideri socialiști.

REM – La République En Marche – partidul prezidenţial, mai are circa 150 de locuri libere pentru candidaţi dornici să i se alăture, cu doar câteva zile până la definitivarea listelor pentru alegerile legislative din iunie.

Președintele Macron are nevoie de majoritate absolută și transpartinică dacă vrea să aplice reformele pe care le-a promis în timpul campaniei.

O altă numire importantă este cea a lui Philippe Etienne, fost ambasador al Franței la București, dar și la Berlin, în funcția de consilier pe probleme diplomatice al noului președinte Emmanuel Macron. Philippe Étienne se aflat în post la București, într-o perioadă în care România se pregătea să se alăture UE (2002-2005).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.