Cine este Darius Vâlcov, omul din umbra lui Liviu Dragnea

Imagine cu un afiș din campania electorală din 2009. Atunci, Darius Vâlcov făcea parte din PDL, partidul lui Traian Băsescu
Imagine cu un afiș din campania electorală din 2009. Atunci, Darius Vâlcov făcea parte din PDL, partidul lui Traian Băsescu

Liviu Dragnea a spus de mai multe ori, atunci când a fost întrebat, că cel care „a ajutat” la redactarea programului de guvernare este Darius Vâlcov. Raportul de analiză a guvernării Grindeanu, în urma căruia PSD a decis să retragă sprijinul politic propriul cabinet, a fost scris tot de Darius Vâlcov.

„Am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Mi se pare că nu e o modalitate corectă. Evaluarea trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, şi în al doilea rând, cu fiecare ministru în parte ca să fie una cât se poate de loială.

Cei mai mulţi miniştri nu au participat la acest tip de întâlniri şi au văzut această evaluare făcută de Darius Vâcov, care nu mai e membru PSD. Chiar am crezut că există acea comisie celebră în PSD care analizează activitatea Guvernului. Nu am aflat nici azi şi nu ştiu să vă spun pe alticneva ca făcând parte din acea comisie, în afară de Vâlcov”, a declarat Sorin Grindeanu.

Darius Vâlcov a fost primar de Slatina și fost membru al PDL. A trecut apoi la PSD, unde a condus Ministerul Finanțelor în guvernul condus de Victor Ponta.

Nu a stat foarte mult în funcția de ministru, pentru că pe numele său au apărut câteva dosare de corupție, instrumentate de procurorii DNA.

În primul dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi cerut de la o firmă de construcții 20% din valoarea unor contracte publice. Este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

În al doilea dosar penal, Vâlcov este acuzat de procurorii DNA că în timpul mandatului de primar în Slatina ar fi cerut de la mai mulți oameni de afaceri un procent de 10% din valoarea lucrărilor publice. În rechizitoriul întocmit de DNA se spune că ar fi luat mită în valoare de 4,3 milioane de lei.

În cel de-al treilea dosar este acuzat că în perioada în care era primar i-ar fi cerut administratorului unei societăți comerciale suma de 2,5 milioane de lei, reprezentând aproximtiv 10% din sumele încasate de firmă de la Primăria Slatina pentru elaborarea unor studii de fezabilitate și lucrări de izolare termică a peste 130 de blocuri.

Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri. Darius Vâlcov şi-a pus apropiaţii să cumpere de la patru case de licitaţii picturi celebre. Opere semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu sau Tonitza erau ascunse în dulapuri vechi, sub paturi sau ascunse în spatele unor pereţi falşi, în locuinţele unor apropiaţi ai fostului ministru.