Cine este bărbatul care a ucis 12 oameni în barul din California

Ian David Long FOTO: Poliția Thousand Oaks
Ian David Long FOTO: Poliția Thousand Oaks

Anchetatorii care se ocupă de cazul masacrului care a avut loc ieri într-un bar din Thousand Oaks, California, în urma căruia au murit 12 oameni și alți 12 au fost răniți, au făcut publice date despre autor.

Acesta este un bărbat în vârstă de 28 de ani, veteran al Marinei Militare a SUA și se numește Ian David. Polițiștii din Thousand Oaks spun că în luna aprilie a acestui an au fost chemați acasă la el, pentru că „se comporta ciudat, era furios și irațional”.

Tânărul, care a luptat în Afganistan, a avut apoi o întâlnire cu un psiholog din cadrul poliției, care a concluzionat că suferă de stres post-traumatic, după întoarcerea de pe front.

Polițiștii au decis atunci să nu îl rețină, deși ar fi avut la dispoziție o lege care permite detenția temporară a persoanelor cu probleme psihice.

Anchetatorii nu au reușit până acum să identifice exact motivul pentru care a comis masacrul. Din câte se pare, barul în care a tras cu arma, Borderline Bar&Grill, era unul dintre preferatele lui și îl frecventa destul de des.

Din câte se pare, în același timp cu ora atacului, acesta publicase un mesaj alarmant pe contul său de Facebook.

„Sper ca oamenii să spună despre mine că sunt nebun. Nu ar fi extrem de ironic? Da, sunt nebun, dar singurul lucru pe care îl faceți voi după atacurile armate este să trimiteți speranțe și rugăciuni. Sau gânduri bune. De fiecare dată faceți asta, apoi vă întrebați de ce lucrurile astea continuă să se întâmple”, a scris tânărul.

Martorii atacului armat din California spun că tânărul a venit îmbrăcat în negru, purtând ochelari, și a împușcat un paznic la intrarea în club, apoi o tânără casieră, înainte să deschidă focul asupra mulțimii din local.

Ian David Long s-a înrolat în Marina Militară a SUA în august 2008, iar între noiembrie 2010 și iunie 2011 a luptat în Afganistan. Batalionul în care se afla tânărul a sosit în Afganistan în timpul unei lupte intense în provincia Helmand.