Cine este autorul atacului terorist de la New York

Sayfullo Habibullaevic Saipov FOTO: NYPD
Sayfullo Habibullaevic Saipov FOTO: NYPD

Suspectul în atacul de la New York, în care și-au pierdut viața opt oameni și alte 11 au fost rănite, este uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov, în vârstă de 29 de ani.

Acesta a intrat în Statele Unite ale Americii în 2010, a locuit pe rând în Ohio, Florida și apoi în Petterson, New Jersey.

Dilfuza Iskhakova, o femeie care locuieşte în Cincinnati, Ohio, a declarat pentru The Guardian că bărbatul a stat cu ea timp de câteva luni, în urmă cu şase ani, la sosirea din Uzbekistan.

„Părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult”, povesteşte Iskhakova, adăugând că tânărul doar pleca şi venea de la serviciu, el lucrând la un depozit.

Iskhakova a mai susţinut că, la momentul la care l-a cunoscut, Saipov depusese cererea pentru obţinerea cărţii verzi, care îi asigura drept de rezidenţă permanentă în SUA.

Uzbekul lucra pentru Uber. În camioneta folosită în atac, polițiștii au găsit o armă cu aer comprimat și una cu bile de vopsea, dar și o scrisoare în care spune că acționează în numele organizației teroriste Stat Islamic. La scurt timp după atac, polițiștii americani l-ar fi împușcat și l-au reținut.

O primă reacție din partea președintelui american cu privire la atacul terorist. Donald Trump a scris pe Twitter: „Încă un atac din partea unui om foarte bolnav. Forțele de ordine anchetează îndeaproape. NU ÎN SUA!”

Și prima doamnă a Americii, Melania Trump, a reacționat pe Twitter: „Mi se rupe inima pentru New York. Gânduri și rugăciuni în timp ce monitărizăm situația”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.