Cine e Jessica Kim, omul trimis de americani să combată corupția în România și Bulgaria

Jessica H. Kim. Foto: moritzlaw.osu.edu

Statele Unite ale Americii au trimis, pentru prima oară, un reprezentant special în România și Bulgaria pentru a acorda asistență în eforturile de combatere a corupției, spălării banilor și crimei organizate.

Este vorba de Jessica Kim, care va conduce eforturile americane în lupta cu corupția, spălarea de bani și crima organizată în România și Bulgaria. Până acum, SUA monitorizau aceste chestiuni prin aparatul Ambasadelor sau prin Departamentul de Stat, scrie G4Media.

Jessica Kim a primit, în 2018, premiul procurorului general din Statele Unite pentru rezultate de excepție obținute în calitate de nou angajat. Ea a activat aproape cinci ani ca procuror în Districtul Ohio, în cadrul Departamentului de Stat.

Jessica Kim a absolvit cursurile Colegiului de Drept Moritz din cadrul Universității Ohio State, după ce a a obținut o diplomă și la Universitatea din Miami.

Tânăra Kim a reușit, în cariera de procuror, să obțină condamnări importante în cazuri de corupție, fraudă, spălare de bani și infracțiuni cibernetice.

Kim și-a făcut deja simțită prezența în Bulgaria, unde s-a întâlnit deja atât cu adjuncții și cu ministrul bulgar de justiție. Rolul lui Kim în regiune va fi de a îmbunătăți dialogul și a oferi asistență în chestiuni ce țin de independența justiției și a procurorilor.

Rămâne de văzut cum va colabora acest Resident Legal Advisor, numit de Departamentul Justiției din SUA, cu autoritățile de la București.

Sistemul de justiție din România, aflat sub asalt timp de câțiva ani sub guvernarea PSD, este în plin proces de recuperare, însă este necesară o reformă amplă.