Cine e Boris Johnson, viitorul premier al Marii Britanii

Boris Johnson. Foto: Wikimedia Commons

Boris Johnson a fost ales liderul Partidul Conservator și urmează să îi ia locul Theresei May în funcția de prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii.

Johnson, 55 de ani, fost primar al Londrei, a câștigat conducerea Partidului Conservator cu 92.153 de voturi, învingându-l clar pe contracandidatul său, Ministrul de Externe Jeremy Hunt, care a obținut doar 46.656 de voturi.

Controversatul Boris Johnson a promis ”să livreze Brexit, să unifice țara și să îl învingă pe liderul partidului laburist Jeremy Corbyn” după ce va prelua postul de premier.

”Celor care se îndoiesc de mine, le spun că vom energiza țara”, a promis Boris Johnson, care a adăugat că Brexit-ul se va înfăptui până în 31 octombrie.

Theresa May și-a felicitat succesorul și l-a asigurat de tot sprijinul pe viitor. ”Va trebui să lucrăm împreună pentru Brexit și pentru a-l ține pe Jeremy Corbyn departe de guvernare”, a spus aceasta.

Și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a avut un cuvânt de încurajare pentru Boris Johnson. ”Va fi un premier grozav”, a spus liderul de la Casa Albă.

Boris Johnson s-a născut la New York, în 19 iune 1964. Străbunicul său a fost un jurnalist turc, iar copilăria și-a petrecut-o în numeroase țări, atât din Europa, cât și din America.

A studiat la școli de prestigiu, precum Eton sau Oxford. A fost jurnalist la publicații respectabile, precum The Times și Daily Telegraph, iar la începutul secolului XXI a devenit om politic.

În 2008 a devenit primarul Londrei, făcându-se ramarcat prin mai multe măsuri interesante, printe care interzicerea consumului de alcool în transportul public și dezvoltarea unui sistem de închiriat de biciclete.

A fost, până de curând, ministrul de Externe al Regatului Unit.