Cine e Bogdan Licu, omul care i-a luat locul lui Augustin Lazăr ca procuror general al României

Bogdan Licu. Foto: Captură Youtube

Secția pentru procurori a CSM l-a desemnat pe Bogdan Licu drept procuror general interimar, pe o perioadă de două luni, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a semnat cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr.

Procurorul Bogdan Licu, 50 de ani, este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016.

Licu și-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 al Capitalei, fiind promovat apoi la Parchetul Tribunalului București, unde a fost șef al Secției de urmărire penală.

Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 şi 17 februarie 2012, după ce din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010 a fost vicepreşedinte al Consiliului.

Timp de aproape un an, între februarie 2012 şi ianuarie 2013, a fost consilier al președintelui CSM. Din 2013 până în 2016 a fost prim-adjunct al procurorului general.

Licu are un master în relaţii internaţionale şi integrare europeană la Şcoala Superioară de Studii Politice şi Administrative, obţinut în 2006 şi mai multe specializări în antifraudă.

A urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. A urmat cursurile facultăţii ”Spiru Haret” dar şi-a luat licenţa la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.

Mai important este că a absolvit Colegiul Superior de Siguranţă Naţională al Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii.

Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. El a susținut că nu a plagiat, iar în martie 2016 a renunțat la titlul de doctor.