Cine beneficiază de concediu medical și care sunt drepturile și obligațiile ca angajat dacă ceri demisia

Anul 2020 este reprezentat de incertitudini si multe modificari la locul de munca. Unii anagajati s-au adaptat la lucrul de acasa, iar cei mai multi au un program combinat. Iata  ce trebuie sa stiti despre concediul medical si demisie.

Legea spune ca cei care sunt asigurati in sistemul de asigurari sociale, au dreptul la concedii medicale si indemnizatii corespunzatoare pe perioada cat au domiciliul in Romania in unele conditii:

  • A desfasurat activitati pe baza de contract de munca individual sau pe baza unui act de detasare a unui statut social;
  • Beneficiaza de drepturi in bani, suportate din bugetul de asigurari de somaj.

Ce tipuri de concediu medical exista:

  • Concediu medical pentru sarcina si lauzie;
  • Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav;
  • Concediu medical pentru boala, accidente in afara muncii, incapacitate temporara de munca;
  • Concediu medical pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • Concediu medical pentru risc maternal;
  • Concediu medical pentru prevenirea imbolnavirii si pentru recuperarea capacitatii de munca, dar doar pentru accidente de munca si boli profesionale.

In functie de problema si de concediu medical, indemnizatia se calculeaza diferit. Se primeste 100% indemnizatie in aceste cazuri: boala infectocaontagioasa din grupa A, urgent medico-chirurgicala, tuberculoza, SIDA, neoplazii. Intre 80-100% din salariu se primeste pentru: accidente de munca, boala profesionala, accident in timpul deplasarii la sau de la locul de munca. Se primeste 75% din salariu pentru urmatoarele cazuri: risc maternal, boala cardiovasculara, carantina si boala obisnuita. 85% indemnizatie pentru: sarcina si leuzie, ingrijire copil bolnav sau cu handicap.

Certificatul medical poate fi intocmit de orice medic cu autorizatie de libera practica, care a incheiat contract cu casele de asigurari de sanatate si are in ingrijire bolnavul. Adeverinta pentru concedii medicale este eliberata de angajator si completata de medical de families au medical specialist. Prin adeverinta se atesta faptul ca angajatul are calitate de asigurat si se vede situatia concediilor medicale in ultimele 12 luni. Urgentele medico-chirurgicale si bolile infectocontagioase din grupa A de risc fac exceptie, pentru acestea nu este necesar stagiul de cotizare.

In ceea ce priveste demisia, aceasta este un act unilateral, care vine doar din partea angajatului. Cu toate acestea, nu se poate ca renuntarea la locul de munca sa vina in aceeasi zi cu demisia. Exista un preaviz si in cazul demisiei angajatului si in cazul concedierii angajatorului.

Insa, exista mai multe tipuri de demisie: cea cu preaviz, fara preaviz, incetarea contractului de munca cu acordul partilor si incetarea contractului de munca in perioada de proba. Asadar, in cazul in care si angajatorul este de accord, contractul se incheie in aceeasi zi cu demisia.

Cu toate ca dreptul la demisie nu poate fi atacat de angajator, exista cateva conditii de indeplinire legala a acesteia:

  • Demisia se cere intotdeauna in scris si daca angajatorul nu vrea sa renunte la dreptul de preaviz, anagajatul nu poate sa nu mai vina la serviciu dupa scrierea demisiei;
  • Demisia poate fi facuta oricand, din orice functie, iar aceasta nu trebuie motivata;
  • Demisia de la un loc de munca nu va asigura dreptul de a nu mai munci, preavizul trebuie respectat in continuare.

Obligatiile angajatorului cand primeste o demisie:

  • Demisia va trebui imediat inregistrata in registrul de intrari si iesiri, ca sa se stie data la care incepe preavizul, daca este nevoie;
  • Demisia se va inregistra de catre anagajator si in Registrul de Evidenta a Salariatilor;
  • Chiar daca cineva isi da demisia, nu inseamna ca angajatorul nu trebuie sa ii mai plateasca munca prestata pana la momentul incheierii contractului de munca;
  • Refuzarea demisiei de catre angajator si neinregistrarea lui in RES aduce cu sine sanctiuni intre 1.500 si 8.000 de lei.