Cine are cea mai mare pensie de serviciu în România

FOTO: takazart/Pixabay.com
FOTO: takazart/Pixabay.com

Cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa Națională de Pensii Publice este de 73.890 de lei brut și aparține unui fost magistrat. Datele au fost transmise de Ministerul Muncii în urma unei interpelări a deputatului PNL Florin Roman.

Potrivit B1 TV, pensionarul care primește acești bani este un fost procuror din perioada comunistă, care a fost și comandant al Penitenciarului Colibași.

Potrivit Hotnews.ro, peste 9 miliarde de lei au fost bugetați anul trecut pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde sunt pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de seviciu. În România se plătesc aproape 160.000 de pensii speciale.

De pensii de serviciu beneficiază cei care au fost procurori, judecători, personal aeronautic, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari, diplomați, auditori publici externi ai Curții de Conturi, deputați și senatori.

Potrivit unei statistici, în 2017, România plătea peste 8.000 de pensii speciale foștilor diplomați, aviatori, grefieri, auditori ai Curții de Conturi și magistrați militari. De exemplu, un aviator are o pensie de 39.000 de lei.

În vara lui 2017, când premier era Mihai Tudose, s-a luat în calcul să se regândească modul de calculare a pensiilor speciale. „În momentul de faţă, pensia specială pentru magistraţi înseamnă un venit al pensiei egal cu 80% din indemnizaţia lunară brută pe ultimul an, ceea ce desigur poate crea uneori situaţia în care pensia să fie mai mare ca ultimul salariu net.

Dar pentru magistraţi, cel puţin din punctul meu de vedere, este o normă câştigată de-a lungul timpului, avem o decizie a Curţii Constituţionale extrem de clară şi este un venit meritat. Pentru celelalte categorii, însă, eu nu mă pot pronunţa”, spunea judecătorul Cristi Dănileț, pentru RFI,  în vara anului 2017, când s-a luat în discuție modului de recalculare a pensiilor speciale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.