Cine ar putea veni ministru la Justiție în locul lui Tudorel Toader

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Actualizare: Moțiunea de cenzură împotriva lui Tudorel Toader a picat.

Moțiunea „Un ministru de nota patru” urmează să primească votul astăzi în Camera Deputaților. Iniţiatorii au prezentat o evaluare care conţine 20 de puncte, tot atâtea câte sunt şi în documentele prin care Tudorel Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi. Opoziţia îi reproşează ministrului că încearcă să politizeze justiţia.

Deputatul PNL Gigel Știrbu spune că dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, a căzut în dizgrația PSD pentru că nu a vrut să dea ordonanța de amnistie, „atât de dorită de Liviu Dragnea”.

„Este foarte probabil ca acesta să fie remaniat din funcție în urma moțiunii simple depuse împotriva lui, la care PSD va avea grijă să asigure voturile necesare pentru a o putea numi interimar pe Carmen Dan la Justiție, care să dea mult dorita AMNISTIE, pentru ocrotitorii ei. Dacă se va da OUG pe amnistie, va fi un „frumos cadou” de 1 decembrie, în anul aniversării Centenarului”, e de părere Gigel Știrbu.

Referitor la modul cum vor vota deputații PSD la moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a declarat că vor alege în funcție de propria conștiință. „Nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaților PSD”, a declarat Liviu Dragnea.

„Vreau să vă reamintesc următorul lucru şi dacă mergeţi pe minima empatie, îmi daţi dreptate: gândiţi-vă la ăia de erau pe Ştirbei Vodă puşi în lumina reflectoarelor, au stat ani de zile în puşcărie apoi li s-a spus că fapta nu există. Îi spui omului că a stat o noapte, o lună, un an, şapte ani în puşcărie degeaba, dar noi spunem independenţa justiţiei, nu putem spune că s-a greşit, să meargă la CEDO”, a declarat Tudorel Toader în Parlament.

El a adăugat că îşi asumă rolul de a dezvolta ceea ce este bun, dar trebuie observate şi lucrurile mai puţin bune.

„Care este rolul pe care mi-l asum? Acesta de a susţine, de a dezvolta ceea ce e este bun, dar să nu ne facem că nu vedem lucrurile mai puţin bune sau chiar alea rele, să nu ne sustragem de la a ne îndeplini obligaţia de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamnetale”, a mai adăugat Toader.

Acesta a spus că rămâne deschis dialogului interinstituţional pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor din justiţie.