Cine a spus primul „fraier” în limba română

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com
FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

DEX-ul nu menţionează primele atestări cunoscute ale cuvintelor româneşti. Ar fi o muncă titanică, aşa cum s-a dovedit a fi cea la trei dicţionare româneşti care au făcut asta: Dicţionarul limbii române (DLR), Micul dicţionar academic (MDA) şi Dicţionarul de cuvinte recente (DCR).

Nu au fost puţine cazurile în care aceste dicţionare s-au înşelat. Dr. Octavian Laiu Despău, un român extraordinar de pasionat de curiozităţile limbii române, a strâns o colecţie impresionată de cuvinte a căror vechime în limba română apare greşit în aceste dicţionare.

Un exemplu este cuvântul „fraier”, despre care Micul Dicţionar Academic ne spune că ar fi fost folosit pentru prima dată în limba română în 1937. Însă se pare că prima folosire a cuvântului datează. În „Golanii”, Liviu Rebreanu foloseşte acest cuvânt în următorul context: „Aoleu, bată-te noroacele, fată, au să te soarbă fraierii, au să te soarbă”.

Anagrama lui Ion Budai Deleanu

Un alt exemplu este „anagramă”, cuvânt ce pare nou în limbă, dar a fost folosit încă din 1800. În acel an, Ion Budai Deleanu în foloseşte, corect, în „Ţiganiada”.

„Dar’ să ştii că acest nume, Leon Dianeu, cuprinde în sine întreg numele mieu, prin strămutarea slovelor sau anagramă”. Într-adevăr, dacă modificăm ordinea cuvintelor din Leon Dianeu obţinem Ion Deleanu.

Roboţii, din 1927

Însă, poate cel mai interesant exemplu este cel al cuvântului „robot”, pe care MDA îl datează 1965. Cuvântul a fost folosit pentru prima dată de Karel Capek, în drama RUR (Roboţii Universali din Rossum) din 1920. Cuvântul derivă de la cuvântul ceh robota, care înseamnă „muncă silnică” şi este înrudit cu cuvântul românesc „robotă”, care descrie o activitate neîntreruptă şi grea. În 1927, Felix Aderca a tradus RUR în română.

Octavian Laiu încearcă să completeze lista sa cu prime datări ale cuvintelor româneşti. Orice sugestii pot fi trimise la atestari@yahoo.com, după consultarea listei de AICI.

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.