Cine a câștigat alegerile din Republica Moldova

Partidul lui Igor Dodon a câștigat alegerile parlamentare FOTO: Facebook
Partidul lui Igor Dodon a câștigat alegerile parlamentare FOTO: Facebook

Republica Moldova a ales componența viitorului Parlament. După contabilizarea a 97,52% din procesele verbale, partidul pro-rus PSRM, al președintelui Igor Dodon, a obținut 31,40%. Pe următorul loc se află alianța ACUM, condusă de pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase, cu 26,12%. PD, partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc e pe trei, cu 24,00%.

Ultimul partid care ar intra în Parlamentul Republicii Moldova ar fi PP Șor, al omului de afaceri Ilan Șor, care a obținut 8,47%. Acesta este condamnat, în primă instanță, la 7 ani și jumătate pentru delapidarea a 5 miliarde de lei din băncile locale.

Se anunță și două surprize. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, PCRM, partidul comuniștilor, și Partidul Liberal, nu intră în Parlament.

Alegerile din Republica Moldova vin cu o noutate. Pentru prima dată a fost un sistem electoral mixt, nerecomandat de Comisia de la Veneția și criticat de mai mulți oficiali europeni.

Sistemul de vot mixt prevede alegerea într-un singur tur de scrutin a 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, iar alţi 50 de deputaţi prin vot proporţional la nivel naţional. În acest fel, importanţa voturilor alegătorilor ce domiciliază în Occident, un bazin electoral important al partidelor pro-europene care formează blocul electoral ACUM, s-a redus considerabil.

De asemenea, a mai fost luată o decizie importantă pentru a reduce masiv șansele opoziției pro-europene. Numărul de voturi din diaspora a scăzut considerabil din cauza unei interdicții de vot aplicată celor cu pașapoarte expirate, o situație des întâlnită la moldovenii plecați la muncă în străinătate.

De asemenea, au fost semnalate și multe cazuri de turism electoral. Liderii ACUM au reclamat faptul că au fost aduși cu autocare foarte mulți votanți din Transnistria. Andrei Năstase și Maia Sandu au cerut ca rezultatele din circumscripțiile în care au votat oameni veniți cu autocarele să nu fie validate. Opoziția pro-europeană a anunțat și că va organiza proteste în zilele următoare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.