Cinci tipuri de apă au fost retrase de pe piață. Cum recunoști o apă bună

Inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a cinci tipuri de apă de masă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele rețele de magazine.

În perioada 4-9 martie, s-au prelevat eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor, iar în urma controalelor s-a constatat că nu sunt conforme următoarele sortimente, potrivit ANPC: Winny – apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro – apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor – apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri și Aqua Queen – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

Inspectorii ANPC mai transmit, printr-un comunicat de presă, și că în data de 15 martie au fost efectuate alte 11 prelevări de probe, eșantioanele fiind transmise la SC Manor Laboratory Center SRL București spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic și al conținutului de nitriți.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe și le vor trimite spre analiză la laborator, iar între timp instituția a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcția de Sănătate Publică pentru a se lua alte măsure legale.

Care este cea mai bună apă

O apă bună plată trebuie să conțină sub 500mg/l de reziduu sec. Cantitatea de „reziduu sec” afișată pe apele plate/carbogazoase din România reprezintă de fapt totalitatea sărurilor existente într-un anumit tip de apă, fiind calculată în momentul în care produsul este încălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius și îi este stabilită cantitatea de impurități care va rămâne după acest procedeu.

În cazul în care sunt depășite 500 mg/l, crește considerabil riscul ca acest compus chimic să se depună în anumite zone ale corpului, generând litiază renală/biliară.

De asemenea, concentrația de magneziu din apă (Mg+) din apa minerală trebuie să fie cât mai mare, pentru că echilibrează nivelul metabolic. Nivelul zilnic maxim pe care un adult trebuie să-l consume nu trebuie să depășească 400mg/l. Importante sunt și concentrațiile de Calciu (Ca+) și de Sodiu (Na+).

Cele care au cantitate ridicată de calciu, peste 100mg/l, nu sunt recomandate celor care suferă de afecțiuni de rinichi sau bilă, iar cele care au mult sodiu nu sunt indicate celor care au probleme cu inima sau bebelușilor.

Recomandările editorilor GreatNews: