Cinci sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Unul din doi români suferă de hipertensiune arterială, una din marile cauze ale bolilor de inimă (nlm.nih.gov)
Unul din doi români suferă de hipertensiune arterială, una din marile cauze ale bolilor de inimă (nlm.nih.gov)

Studiile arată că bolile de inimă sunt în principal provocate de leziuni ale straturilor interioare ale arterelor inimii.

Printre principalele cauze ale acestor afecțiuni sunt:

Fumatul și fumatul pasiv.
Cantități mari ale unor grăsimi și colesterol în sânge.
Tensiunea arterială ridicată.
Inflamațiile vaselor de sânge.

Dacă dorim o inimă sănătoasă, atunci primele sfaturi ar fi simple: Renunțați la fumat și mâncați sănătos!

Aproape jumătate dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani suferă de hipertensiune. Numărul hipertensivilor a crescut dramatic în ultimii ani, cu aproape 10 la sută. Mai mult, 62 la sută din totalul deceselor din România în anul 2014 au fost asociate cu hipertensiunea arterială.

Dacă vreți să vă faceți un control al stări de sănătate al inimii, cei de la Centrul Medical Matei Basarab vă pun la dispoziție medici specialiști în cardiologie

Pentru a avea o inimă sănătoasă este nevoie și de puțină disciplină. Astfel:

1. Faceți un plan alimentar

Mâncarea pe care o consumați vă va ajuta să preveniți atât bolile, cât și atacurile cardiace.

Alegeți alimente fără grăsimi saturate și sărace în sodiu. Mâncați fructe și legume, cereale bogate în fibre, pește, alune și semințe. Carnea pe care o mâncați ar trebui să fie cât mai puțin grasă.

2. Faceți mișcare

Pentru o inimă sănătoasă este nevoie să aveți cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată și de o oră și un sfert de activitate fizică intensă în fiecare săptămână.

Sunt necesare activități de stimulare a tuturor grupelor de mușchi. Copii ar trebui să facă mișcare fizică mai mult de o oră în fiecare zi.

3. Monitorizați-vă colesterolul

Este important să știți nivelul grăsimilor din sânge. Colesterolul este stabilit de trei factori: cantitatea produsă de ficat, acest aspect fiind genetic, cantitatea absorbită de tractul intestinal și vârsta – colesterolul crește odată cu vârsta.

4. Informați-vă

Singura constantă în lupta cu bolile de inimă este schimbarea. Noi tehnici medicale și tratamente apar în mod constant. Informațiile relevante se găsesc pe internet, în special pe paginile instituțiilor medicale.

5. Reduceți stresul

Stresul ajută la apariția bolilor cardiovasculare și, dacă este sever, poate provoca atacuri de cord și chiar moarte subită. Sunt multe feluri în care puteți reduce stresul: prin exerciții fizice regulate, somn adecvat, râs sau prin activități voluntare. Privitul la televizor nu reduce, ci agravează stresul. Evitați situațiile și persoanele care vă provoacă anxietate.