Cinci motive să îți faci semnătura electronică

Foto: Pixabay

Semnătura electronică vă poate ușura mult viața economică, documentele semnate electronic având aceeași valoare legală ca documentele pe hârtie semnate și ștampilate.

Mai mult, semnătura electronică este mult mai greu de falsificat și poate fi folosită și în relația cu băncile, de exemplu, dacă sunteți interesat de un card de debit BCR.

“Contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii, definiţi conform reglementărilor în vigoare, cât şi sediile secundare ale acestora au obligația depunrii unor declaraţii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Sistemului Electronic Naţional”, se precizează în Ordinul ANAF nr. 2520/2010.

Semnătura electronică poate fi folosită pe orice tip de document electronic, orice de la contracte la facturi fiscale, de la bilanțuri contabile la fotografii digitale.

Semnătura electronică, mai sigură și mai ieftină

Certificatul digital vă scutește de multe cheltuieli inutile, dar și de drumuri și timp pierdut. Semnătura electronică folosește două elemente de securitate, un token și un cod PIN, fiind extrem de greu de falsificat.

Mai mult, toate documentele semnate electronic pot fi verificate pe internet.

Astfel, dacă optați pentru o semnătură certificată digital veți putea comunica rapid și sigur cu pertenerii și clienții, nefiind nevoiți să trimiteți documente prin poștă sau curier.

De asemenea, puteți depune online declarațiile fiscale pe diferite site-uri ale instituțiilor publice, precum ANAF, CNAS, ANOFM, ITM, CNPAS, Registrul Comerțului sau e-guvernare.ro.

Beneficiile semnăturii electronice

Un alt beneficiu al semnăturii electronice este că veți putea participa la licitații electronice.

Semnătura electronică are aceeași valoare legală ca semnătura privată, fiind considerată probă judiciară.

În Uniunea Europeană aproape jumătate din companiile private folosesc semnătura electronică.

5 motive să îți faci semnătura electronică

1. Puteți folosi semnătura electronică pe orice tip de document electronic, inclusiv contracte sau facturi. Acestea pot fi stocate în format electronic, indiferent de forma originală.

2. Semnătura electronică conferă oricărui document pe care este folosit putere legală.

3. Semnătura electronică este aproape imposibil de falsificat și extrem de ușor de verificat.

4. Semnătura electronică elimină necesitatea de a folosi hârtii. Costurile folosirii acesteia sunt mult reduse, iar timpul alocat realizării unor documente importante și frecvente este, de asemenea, optimizat.

5. Semnătura electronică asigură confidențialitatea și integritatea datelor, înlesnind comunicarea cu partenerii și clienții.