Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Noul An Chinezesc

Astăzi este prima zi din Noul An Chinezesc, cea mai mare și mai importantă sărbătoare din China.

Cu toate că țara asiatică urmează calendarul gregorian, chinezii consideră foarte important și calendarul tradițional, astfel că, în fiecare an, în preajma lunii noi care este cea mai apropiată de primăvară, sărbătoresc începutul unui nou ciclu.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre Noul An Chinezesc:

1. Se sărbătorește în familie. Spre deosebire de Revelionul din calendarul gregorian, Anul Nou Chinezesc nu înseamnă neapărat petreceri cu mult alcool. Chinezii preferă să să stea acasă, în jurul mesei, alături de întreaga familie.

2. Anul Nou Chinezesc reprezintă cea mai mare migrație anuală de oameni. În China și Hong Kong, școlile și birourile sunt închise, iar mulți oamenii călătoresc, profitând de zilele libere. Majoritatea muncitorilor din China primesc șapte zile libere consecutive. În acest an, autoritățile se așteaptă la 2,91 de călătorii în preajma Anului Nou.

În urmă cu o săptămână, peste 100.000 de oameni au rămas blocați într-o gară din Guangzhou, din cauza unor întârzieri ale trenurilor.

3. Roșu este culoarea preferată. Pentru chinezi, roșu înseamnă noroc, iar în această perioadă, această culoare poate fi văzută oriunde în China.

Pe lângă felinare și decorațiuni, chinezii primesc de Anul Nou și plicuri roșii cu bani. Suma este, de obicei, un număr par, dar nu conține numărul patru, care este considerat ghinionist deoarece seamănă la pronunție cu cuvântul chinezesc pentru moarte.

4. Intrăm în Anul Maimuței. Calendarul chinezesc atribuie numele unui animal fiecărui an, prin rotație, potrivit unui zodiac cu 12 semne: șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine și porc.

Anul trecut a fost Anul Caprei, iar în acest an va fi sărbătorită Maimuța. Cei născuți în Anul Maimuței (1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992 sau 2004 și 2016) sunt considerați inteligenți, curioși și veseli.

5. Noul An Chinezesc a devenit un eveniment global, mai ales datorită faptului că diaspora chinezească este foarte puternică. La New York, de exemplu, scrie ”Time”, toate școlile publice sunt închise cu ocazia acestei sărbători.

Nu doar chinezii sărbătoresc Noul An astăzi, ci și vietnamezii și coreenii, în timp ce tibetanii demarează festivitățile marți (n.r. – mâine).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorlor GreatNews: