Cinci lucruri pe care trebuie să le faci atunci când îţi pierzi locul de muncă

Foto: Unsplash.com

În actualul context socio-economic determinat de evoluţia pandemiei de COVID-19, multe persoane au fost trecute în şomaj tehnic şi, din nefericire, o parte şi-au pierdut locurile de muncă. Dacă ajungi să te regăseşti într-o astfel de situaţie, este util să ai un plan care să te ajute să faci faţă acestei experienţe nefericite. Iată cinci aspecte pe care ar trebui să le ai în considerare.

1. Acceptă-ți emoțiile, apoi mergi mai departe

După ce ai fost disponibilizat, este posibil să treci printr-o serie de emoţii foarte variate, de la panică până la furie. Este foarte important să ştii că toate aceste emoţii sunt fireşti. Un loc de muncă stabil înseamnă garanţia unui venit lunar, o anumită rutină profesională şi o echipă din care faci parte. Când toate acestea par să dispară, este firesc să te simţi puţin pierdut. Aşadar, primul pas constă în acceptarea acestor emoţii şi este important ca să poţi trece peste această situaţie și să te concentrezi pe viitor. Prietenii şi familia sunt de mare ajutor în astfel de circumstanțe, deci oferă-le posibilitatea să-ţi fie alături şi să te sprijine emoţional.

2. Spune-le tuturor

Chiar dacă poate stima ta de sine a avut de suferit în urma concedierii, nu ajută cu nimic să ţii secretă noua ta situaţie. Cum spun românii, nu se ştie niciodată de unde sare iepurele. Pe lângă căutările online pentru un nou job, vorbeşte despre noul tău statut de şomer nu numai cu apropiaţii, ci şi cu alte cunoştinţe sau contacte profesionale. Dacă oamenii ştiu că îţi cauţi un nou loc de muncă, atunci ar putea fi mai receptivi la informaţii din propriul lor cerc de prieteni şi cunoștințe care te-ar putea ajuta, în cele din urmă, să îţi găseşti un nou job. Totuşi, când vorbeşti despre asta, concentrează-te mai mult pe ceea ce vrei să faci în continuare şi mai puţin pe ceea ce s-a întâmplat.

3. Gestionează-ţi atent banii

Dacă nu faci parte dintre cei prevăzători care au bani puşi deoparte pentru zile negre şi nici nu ai primit salarii compensatorii de la fostul loc de muncă, atunci trebuie neapărat să-ți faci o listă cu plăţi prioritare. În mod evident, chiria pentru locuinţă și creditele bancare sunt cele mai importante. Dacă aceste plăți reprezintă o problemă, gândeşte-te cum poţi obţine bani imprumut urgent. În cazul în care familia şi prietenii nu te pot ajuta imediat, poţi lua în considerare un împrumut nebancar. De asemenea, dat fiind că nu ştii exact cât timp vei fi şomer, încearcă să renunţi la toate cheltuielile mai puţin importante. Dacă în gospodărie mai există un salariu, atunci împreună cu partenerul de viaţă puteți găsi o modalitate de a vă construi un buget pe baza unicei surse de venit.

4. Investește în dezvoltarea ta personală

Poate părea contraintuitiv să cheltui bani într-un moment în care nu ai un salariu, dar dacă ai deja un cont de urgenţe şi nu eşti strâmtorat, ia în considerare faptul că această perioadă poate fi ideală pentru a face cursuri de perfecţionare sau, dacă eşti cu adevărat curajos, de reconversie profesională. Poate că ţi-ai dorit dintotdeauna să faci o altă meserie sau poate există mai multe oportunităţi într-un alt domeniu, oricare ar fi situaţia, cursurile de reconversie profesională sunt demne de a fi luate în considerare. Uneori o situaţie nefericită poate să reprezinte un nou început, dacă eşti sincer cu tine însuţi şi dacă ai curajul de a face o schimbare.

5. Pregăteşte-te pentru viitor

Înainte de a-ţi depune CV-ul pentru diferite noi slujbe, nu ar fi rău să verifici pe site-urile de specialitate care mai sunt tendinţele în materie de recrutări. Poate că ai lucrat mult timp în acelaşi loc şi nu ţi-ai mai refăcut CV-ul de mult timp. Fă-ţi o prezentare modernă, după standardele actuale, şi citeşte cât mai multe informaţii despre cerinţele de pe piaţa muncii, pentru a fi pregătit pentru un nou interviu.

 

Pierderea locului de muncă este o situaţie foarte dificilă, dar nu de nedepăşit. Construieşte-ţi un plan de acţiune în cazul unui astfel de eveniment nefericit şi cu puţină disciplină vei trece cu bine şi peste această încercare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.