Cinci feluri în care Donald Trump poate schimba lumea

Donald Trump (Facebook)
Donald Trump (Facebook)

Victoria surprinzătoare obținută de republicanul Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea schimba multe aspecte în ceea ce privește relațiile americanilor cu restul lumii.

Iată câteva dintre ele, potrivit BBC.

Comerțul

Dacă Donald Trump își va ține promisiunile din campanie, va afecta profund felul în care americanii fac afaceri cu restul lumii. Noul lider de la Washington dorește să pună capăt mai multor acorduri comerciale, printre care și cel între SUA, Canada și Mexic, pe care îl consideră a fi o cauză a șomajului. De asemenea, Trump a dat de înțeles că Statele Unite se vor retrage din World Trade Organization.

Donald Trump vrea să taxeze importurile, propunând tarife punitive, de 45% pentru bunurile din China și de 35% pentru cele din Mexic, pentru a preveni mutarea locurilor de muncă în aceste țări.

Schimbările climatice

Donald Trump a spus că va ”anula” acordul climatic semnat în urmă cu un an la Paris de către 195 de țări. De asemenea, va sista toate fondurile alocate de SUA către programele ONU de oprire a încălzirii globale. Spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama, noul șef de la Casa Albă dorește să continue și să extindă exploatarea combustibililor fosili.

Închiderea granițelor

Politica anti-imigrație a lui Donald Trump a făcut mare vâlvă în campania electorală, republicanul promițând ridicarea unui mare zid la granița cu Mexicul și deportarea a 11 milioane de imigranți ilegali. Mai mult, Trump a promis că va opri complet intrarea musulmanilor în Statele Unite, deși a precizat apoi că ideea nu va fi una dintre politicile sale.

NATO

Donald Trump crede că NATO este o organizație învechită, ai cărei membri nu sunt suficient de recunoscători Statelor Unite. Președintele american a anunțat că va înceta să protejeze națiunile europene și asiatice fără să primească unele compensații adecvate. SUA dorește ca fiecare țară membră a NATO să acrode cel puțin 2 la sută din PIB armatei.

Rusia

Donald Trump a anunțat că poate să elimine tensiunile cu Rusia cu ajutorul președintelui Vladimir Putin, pe care l-a lăudat în mai multe rânduri. A spus că dorește să formeze o alianță cu Rusia pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.