Cinci dezamăgiri mai mari decât România de la Euro 2016

Ucraina a încheiat Euro 2016 fără vreun punct și fără să marcheze vreun gol (Facebook - Federația Ucraineană de Fotbal)
Ucraina a încheiat Euro 2016 fără vreun punct și fără să marcheze vreun gol (Facebook - Federația Ucraineană de Fotbal)

După aflarea tabloului optimilor de finală, Euro 2016 a rămas fără opt echipe. Printre cele eliminate a fost și decepționanta națională a României, învinsă de Albania. 

Evoluția naționalei României la Euro 2016 a lăsat un gust amar iubitorilor fotbalului din România. Impresia generală în țară, după aventura tricolorilor la turneul final, a fost lehamitea.

În ciuda unui lot extrem de slab, cu jucători care performează în fotbalul ”de provincie” din Europa, prin localități ca Razgrad, Giurgiu sau Beersheba, naționala României era considerată favorită în fața Albaniei.

Golul lui Armando Sadiku i-a trezit din visare pe suporterii români, care sperau la calificare după egalul strategic cu Elveția și cele câteva minute bune din înfrângerea cu Franța.

Naționala de fotbal a României a pierdut complet susținerea românilor, însă eșecul cu Albania – care a avut în spate o națiune întreagă și ai cărei reprezentanți și-au dat sufletul pe teren – nu ar trebui considerat drept cea mai mare surpriză de la Euro.

De aceea, în topul dezamăgirilor de la Euro 2016, România nu este printre primele cinci echipe. Aici au fost incluse naționale doar naționale care aveau argumente pentru a aspira la gloria europeană.

5. Turcia

Turcii aveau mare încredere în echipa lor înaintea turneului final. Calificați pentru a patra oară în istorie la un European, oamenii lui Fatih Terim visau la o nouă aventură de poveste la Euro. Din 1996, când s-au calificat prima oară și au fost eliminați din grupe, turcii progresaseră la fiecare participare: sferturi în 2000 și semifinale în 2008.

Meciul cu Croația a fost decis de golul splendid al mijlocașului Luka Modrici, iar duelul cu Spania a fost un dezastru pentru turci, care puteau să piardă la mai mult de trei goluri diferență. A venit meciul cu Cehia, o altă decepție a competiției. Turcii aveau nevoie de un succes la două goluri pentru a-i depăși pe albanezi în clasamentul echipelor de pe locul trei. Au câștigat cu 2-0, după un meci extrem de intens, însă nu a fost de ajuns.  Turcia nu a prins ”optimile”.

4. Suedia

Suedezii, care marcaseră o ”căruță” de goluri în preliminarii (n.r. – doar Zlatan Ibrahimovici a înscris de 11 ori), nu au tras nici măcar un șut pe poartă în primele două meciuri. Au obținut un punct, cu Irlanda, scor 1-1, după un autogol al ”verzilor”, și au fost la doar câteva minute de o remiză ”albă” cu Italia (0-1). În ultimul meci, suedezii au pierdut la limită și cu Belgia.

Zlatan Ibrahimovici nu a strălucit în Franța, așa cum a făcut-o în anii petrecuți la Paris Saint-Germain (Facebook - Federația Suedeză de Fotbal)
Zlatan Ibrahimovici nu a strălucit în Franța, așa cum a făcut-o în anii petrecuți la Paris Saint-Germain (Facebook – Federația Suedeză de Fotbal)

A fost un final discret de fotbal internațional pentru Ibrahimovici, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai timpurilor noastre. Modelul suedez a dezamăgit la Euro 2016.

3. Austria

Austriecii se calificaseră ”en fanfare” la Euro 2016 și numele lor era rostit cu optimism prin casele de pariuri din toată Europa. A fost, însă, un dezastru. Au început cu o înfrângere clară în meciul cu senzaționala echipă a Ungariei, scor 0-2. A urmat remiza fără goluri cu portughezii, care păstra formația austriacă în cărți pentru ”optimi”.

În partida decisivă, însă, austriecii au fost bătuți de debutanții islandezi, printr-un gol marcat în ultima secundă a meciului. A fost prima victorie a nordicilor, care au condus cu 1-0, s-au văzut egalați și apoi dominați de austrieci, care, însă, n-au reușit să convingă pe nimeni că meritau locul pe tabloul optimilor de finală.

2. Rusia

Rușii păreau să fie puternici sub comanda lui Leonid Slutsky, iar după remiza cu Anglia (1-1), părea că greul a trecut pentru Akinfeev și ai săi. Au venit, însă, înfrângerile. Un 1-2 cu arțăgoasa Slovacie, dar mai ales lovitura decisivă: 0-3 cu Țara Galilor – poate cea mai mare surpriză a turneului.

Fanii ruși i-au luat la bătaie pe englezi la finalul meciului (Youtube)
Fanii ruși i-au luat la bătaie pe englezi la finalul meciului (Youtube)

Rușii, a căror campanie la Euro a fost marcată de incidentele huliganice provocate de fanii ei în sudul Franței, au fost eliminați de la Euro 2016 de țări mai mici decât oricare dintre cele 9 districte federale ale țării lor.

Leonid Slutsky, care lucra ”pro-bono” pentru țara sa, a fost primul antrenor care a demisionat după Euro 2016.

1. Ucraina

Cu o echipă valoroasă și experimentată, unită și omogenă, ucrainenii au reușit să termine competiția pe ultimul loc.

Au început cu un meci bun, însă au fost puși la punct de pragmaticii nemți, campionii lumii, cu un sec 2-0. Dezastrul ucrainenilor a venit în meciul cu Irlanda de Nord, una dintre echipele frumoase ale competiției. Britanicii au dictat natura jocului, câștigând lupta cu ajutorul avantajului fizic. Eșecul neașteptat cu 2-0, combinat cu remiza de salon a vecinilor nemți și polonezi, 0-0, a făcut din Ucraina prima echipă eliminată de la Euro.

Esticii, care aveau în spate speranțele unui popor aflat în război, au clacat și în ultimul meci: 0-1, cu Polonia. Ucraina este singura echipă care n-a marcat la Euro 2016.