Cinci afaceri profitabile în agricultură în 2018

Fonduri europene în agricultură. Foto: Pixabay
Fonduri europene în agricultură. Foto: Pixabay

Dacă sunteți în căutarea unei afaceri profitabile în agricultură în 2018, acest articol vă va ajuta. Mai jos găsiți cinci idei de afaceri care pot aduce profituri generoase agricultorilor care le demarează. Multe dintre culturile pe care vi le propunem aduc venituri consistente pe termen lung.

Agricultura românească se află pe o curbă ascendentă în ultimii ani, cu producții mari la cereale și cu companii care se modernizează și își îmbunătățesc atât pregătirea angajaților, cât și parcul de utilaje.

În acest articol vă prezentăm cinci afaceri profitabile în agricultură în 2018, cu ajutorul cărora puteți atrage și fonduri, atât din partea statului, cât și de la Uniunea Europeană.

Idei de afaceri profitabile în agricultură 2018

1. Livada de pomi fructiferi

Cu toate că România era unul dintre cei mai importanți jucători pe piața pomicolă, în prezent mai există puține livezi producătoare în țara noastră. Se dorește reînființarea acestui sector și există și fonduri disponibile pentru fermierii care vor să crească pomi fructiferi.

Alegeți soiurile de care vreți să vă îngrijiți în funcție de teren și de climă, aproape toți pomii fructiferi având preferințe specifice în privința acestora. Pe lângă faptul că producția pomilor este una foarte generoasă, an de an, timp de câteva decenii, o livadă ajută și natura, iar, dacă este întreținută cum se cuvine va aduce profituri considerabile.

2. Legume bio

Dacă vreți să faceți bani pe o piață dominată de marii producători, alegeți să produceți bio. Aveți nevoie de un certificat ecologic și să respectați anumite condiții de producție.

Alegeți să produceți în seră. Puteți produce o gamă largă de legume pe o perioadă îndelungată. Mai mult, există numeroase subvenții financiare acordate celor care produc un anumit tip de legume în România, cum ar fi roșiile.

Idei de afaceri profitabile în agricultură 2018

3. Coacăz

Pentru fermierii mici și ordonați, coacăzul este printre cele mai interesante propuneri de afaceri profitabile în agricultură. Puteți începe doar cu o jumătate de hectar. Coacăzele sunt foarte răvnite la export, mai ales pentru proprietățile lor extraordinare. Conțin acizi organici și săruri minerale.

Fructele sunt bune la gust, dar ajută și la fortificarea organismului. Coacazul negru se poate dovedi o afacere profitabila pentru agricultorii care dispun de fonduri, aceasta cultura putand sa-i răsplătească, după câțiva ani de la înființare, cu un profit de multe mii de euro pe hectar.

4. Lavanda

Dacă sunteți în căutarea unei culturi pe termen lung, lavanda poate fi o alegere excelentă. Tot mai mulți mici fermieri români au demarat deja astfel de plantații, cultivând versatilele plante violet. Lavanda este folosită intens în domenii cosmetice, terapeutice și gastronomice. Puteți vinde florile sau puteți opta pentru uleiul de lavandă, care este supranumit ”aurul mov”.

Cu doar câteva mii de lei vă puteți înființa o suprafață-test de câteva mii de metri pătrați. Este suficient pentru a pune în mișcare o afacere care vă poate aduce venituri consistente pe o perioadă de cel puțin 15 ani. Apoi, plantele vor trebui înlocuite.

Idei de afaceri profitabile în agricultură 2018

5. Gălbenele

Încheiem lista de afaceri profitabile în agricultură în 2018 tot cu o specie de flori. Gălbenelele sunt plante medicinale care pot aduce bani frumoși chiar și celor care le plantează pe suprafețe mici de teren. Cererea este extrem de ridicată, atât în țară, cât mai ales în Vestul Europei.

Gălbenelele sunt o cultură nepretențioasă, putând fi semănate cu costuri mici și întreținute cu eforturi minime. Aceste plante medicinale preferă, totuși, solurile fertile, cu umiditate suficientă.