Chinezii au terminat ”Marele Polonic”, propriul sistem de navigație

satelit

Foto: Free-Photos / pixabay.com

China a plasat pe orbită și cel de-al 35-lea satelit al sistemului de navigație BeiDou-3, având acum posibilitatea de a renunța la GPS (Global Positioning System), care este deținut de Guvernul SUA.

Potrivit BBC, rețeaua chinezilor a costat 10 miliarde de dolari și oferă acoperire globală. Lansarea ultimului satelit era programată săptămâna trecută, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice apărute la teste.

Cea de-a treia versiune a Sistemului de Navigație prin Satelit Beidou este o alternativă pentru sistemul rusesc GLONASS, cât și pentru rețeaua de sateliți de navigație europeană Galileo, dar mai ales pentru GPS-ul american.

Chinezii plănuiesc deja o extindere a rețelei, care să ofere un sistem mai accesibil și mai integrat, până în 2035. Prima versiune a rețelei BeiDou, care înseamnă ”Marele Polonic”, a fost scoasă din uz în 2012.

Programul spațial al Chinei s-a dezvoltat rapid în ultimii 20 de ani, iar autoritățile de la Beijing au decis să investească în dezvoltarea sistemelor high-tech ale țării. Din 2003, când a devenit a treia țară care trimite un om în spațiu, și până astăzi, China a construit o stație spațială experimentală și a trimis două vehicule pe Lună.

Chinezii plănuiesc să construiască o stație spațială permanentă, dar și să trimită un rover pe planeta Marte.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version