Cherecheș: Vom avea un val patru

coronavirus mască
Foto: vperemencom / pixabay.com

Expertul în politici de sănătate Răzvan Cherecheș  e de părere că va fi și un val patru al pandemiei. Acesta va fi spre sfârșitul acestui an, însă va fi semnificativ mai mic față de cel de acum, iar secțiile de Terapie Intensivă nu vor fi „inundate” ca acum.

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24.

Fostul consilier onorific al ministrului Sănătății până săptămâna trecută a mai spus că până la următorul val al pandemiei ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă, iar „rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic”.

„Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Răzvan Cherecheş.

De asemenea, acesta crede că românii ar putea renunța la mască cel mai probabil în iarna lui 2021, primăvara lui 2022.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.