Chelneriță anajată ca inginer la Apele Române. Cîțu trimite corpul de control

FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro
FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut corpului de control să invetigheze situația de la Apele Române Iași, unde o fostă chelneriță a fost angajată la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, la departamentul care se ocupă de apărarea inundațiilor, fără a avea o minimă pregătire în domeniu.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență.

Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcții de conducere, este pentru toți cei care lucrează în sectorul public: fără penali în funcții publice; profesioniști; fără nepotisme; fără conflict de interese”, a scris premierul Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Cazul a fost relatat de Recorder. Un inginer din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad povestește cum angajata Simona Iancu nu știa nici măcar să deshidă un calculator. ”I-au explicat că trebuie să dea enter, domnișoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis calcultator. Colegii au întrebat: Totuși, nu ați mai lucrat după terminarea facultății? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuși nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Și avea abilități pentru case de marcat, atunci când apeși pe ecranul casei de marcat.”

Și ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avut o reacție cu privire la acest subiect: „Am văzut o situaţie care mi-a dat de gândit, am văzut persoane fără pregătire de specialitate la Apele Române, lucrurile trebuie analizate de la judeţ la judeţ, de la administraţie bazinală, la administraţie bazinală şi trebuie să profesionalizăm această instituţie.

O să vedem în cursul primăverii iarăşi cât de mare o să fie presiunea pe această instituţie pentru că în perioada inundaţiilor trebuie să asigure acel suport tehnic și de specialitate de care are nevoie fiecare cetăţean pentru a se simţi în siguranţă şi sunt inadmisibile numirile politice de persoane care nu au absolut nicio legătură cu domeniul”, a spus Tánczos Barna la Digi FM. Ministrul se angajează ca în maximum două săptămâni să înceapă „o analiză punctuală pe numirile de la Apele Române”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.