Cetățenii UE pot iniția un proiect de lege dacă strâng un milion de semnături

Parlamentul_European
Foto: Wikimedia Commons

Un grup format din cel puţin şapte cetăţeni din şapte state membre ale Uniunii Europene pot, începând de la 1 aprilie, să ceară Comisiei Europene, după ce vor fi strâns cel puţin un milion de semnături, să prezinte o iniţiativă legislativă.

Cetăţenii europeni vor putea să prezinte iniţiative legislative numai în domeniile care figurează în sfera de competenţe ale Uniunii Europene, relatează mediafax.ro.

Scopul iniţiativei este ca cetăţenii europeni să dispună de un mijloc de a intra în contact direct cu instituţiile europene. Puterea cetăţenilor de a cere Comisiei Europene să iniţieze un proiect de lege va fi astfel egală cu puterile Consiliului de miniştri şi Parlamentului European.

„Adevăraţii beneficiari ai acestei proceduri vor fi cetăţenii obişnuiţi care nu ajung să se facă auziţi în Europa de astăzi, cum ar fi studenţii Erasmus care descoperă că recunoaşterea reciprocă a diplomelor încă nu funcţionează, lucrătorii transfrontalieri care devin victime ale dublei impozitări, cetăţenii pionieri ai cauzei europene, care trăiesc, se căsătoresc şi lucrează într-un stat membru diferit de cel de origine şi care se lovesc de nenumărate tracasări în viaţa de zi cu zi. Se deschide astfel o adevărată „cutie de idei noi””, a spus Alain Lamassoure, membru în Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European.

În România, cetățenii pot iniția un proiect de lege dacă strâng un numar de cel puțin 100.000 de semnături provenind de la cetățeni cu drept de vot. Ei trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Dacă acest articol ți-a fost de folos, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version