Cetate dacică, distrusă cu buldozerele de un primar

Cetatea regelui dac Dromichete (adevărul.ro)
Cetatea regelui dac Dromichete (adevărul.ro)

Procurorii au demarat o anchetă penală în cazul distrugerii parțiale a unui sit arheologic din Patrimoniul Național. Cetatea regelui dac Dromichete a fost devastată de buldozere, care aveau avize de la Primărie.

Situl arheologic ”Piscul Crăsani” se află pe lista A a monumentelor istorice și face parte din Patrimoniul Național al județului Ialomița. Este primul șantier arheologic deschis din România, scrie Adevărul.

Primele săpături făcute aici au avut loc în urmă cu un secol, iar investigațiile sunt în desfășurare. Aici a lucrat chiar și celebrul Vasile Pârvan, care a descoperit cetatea regelui dac Dromichete.

Toate bune până în urmă cu aproximativ o lună, când, în urma unei inspecții, specialiștii muzeului din Slobozia au descoperit că o parte importantă a sitului arheologic a fost distrusă cu buldozerele.

Primăria Balaciu, localitate de care aparține situl, a emis autorizații pentru excavări, în urma cărora peretele de nord al sitului a fost distrus.

Scopul? Primăria s-a folosit de pământul din incinta cetății pentru a-l folosi la consolidarea podului de peste râul Ialomița, aflat aproape.

”N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!”, zise Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu.

Primarul Cornel Mihu a consolidat un pod modern cu bucăți din istoria românilor (realitatea ialomițeană)
Primarul Cornel Mihu a consolidat un pod modern cu bucăți din istoria românilor (realitatea ialomițeană)

Autoritățile locale din Balaciu aveau nevoie de o serie de avize din partea Direcției de Cultură Ialomița pentru a efectua aceste lucrări.

”În cazul sitului arheologic de la Balaciu se constată o intervenţie neautorizată. Cei care au desfăşurat lucrările trebuiau să solicite o serie de avize pentru a efectua această intervenţie. Nimeni nu a cerut nimic. Şi oricum, chiar dacă ne sesizam nu-i puteam lăsa să pătrundă în sit” a explicat Elena Pacală, directorul Direcţiei de Cultură Ialomiţa, pentru sursa citată.

Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, însă pagubele sunt iremediabile.

Dacă sunteți de părere că acest articol a fost util și vreți să citiți și altele de acest fel, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

O mare fermă din Danemarca face angajări. Contract pe 2 ani

Țara în care femeile sunt ucise de propriile familii

5 alimente pe placul oamenilor, dar extrem de periculoase pentru câini