Cerșetorii români din Canada spun că sunt refugiați

FOTO: City News Canada
FOTO: City News Canada

Numărul cerșetorilor de pe străzile orașelor din Canada a crescut. Potrivit televiziunii canadiene City News, care a realizat un reportaj pe această temă, cei mai mulți vin din România și spun că sunt „refugiați din Europa de Est”.

„Multe dintre femeile cu care am stat de vorbă spun că sunt din România, de etnie romă. O cerșetoare pe nume Adelina ne-a spus că are doar 21 de ani și caută obțină azil în Canada, după ce și-a lăsat acasă, în Craiova, fetița de 3 ani. Ea susține că familia ei este discriminată în țara ei din motive etnice și că nu le este permis să meargă la școală sau într-un restaurant”, spune reporterul City News.

Cele mai multe femei cerșetoare au ajuns în Canada în ultimele trei luni, după ce vizele pentru Canada au fost ridicate, iar românii care vor să vină ca turiști sau să-și viziteze rude sau prieteni pot călători fără pașaport.

Ridicate pe 1 decembrie, anul trecut, vizele românilor pentru Canada ar putea fi reintroduse. Această posibilitate a fost anunțată la jumătatea lunii februarie. Autoritățile din Canada spun că numărul românilor care au cerut azil a crescut considerabil. În doar două luni s-au înregistrat peste 230 de cereri, aproape dublu față de întregul an 2016.

În schimb, în cazul bulgarilor, care au primit aceleași drepturi ca și românii în decembrie, numărul a rămas la același nivel scăzut.

Nu ar fi prima dată când canadienii s-ar răzgândi în ceea ce privește vizele. În 2009, guvernul canadian a decis reintroducerea imediată a vizelor pentru cetățenii din Cehia și Mexic, după ce s-a produs o cerere uriașă de cereri de azil depuse de cetățenii celor două țări.

Cehilor li s-au ridicat vizele în 2007, iar în doi ani au depus de 600 de ori mai multe cerere de azil decât înaintea acestei decizii. Au fost ridicate din nou vizele abia peste patru ani.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=106&v=H4vgO9C81Sg

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.