Cercetătorii din Cluj au inventat un aparat portabil de purificare a apei

Foto: Pixabay

Mai mulți cercetători clujeni au realizat un aparat mobil care purifică apa reziduală, putând fi folosit atât pentru obținerea apei potabile din bălți sau fântâni colmatate după inundații.

Noul echipament este de mici dimensiuni, nu este foarte scump și dedurizează apa, elimină manganul şi fierul, reduce nitraţii, nitriţii şi bacteriile.

”Acesta poate fi folosit în mici fermele de animale, în gospodăriile populaţiei din mediul rural, unde apa din fântâni conţine nitriţi care sunt cancerigeni, dar şi de către ISU în zonele în care au avut loc calamităţi naturale, inundaţii, unde fântânile sunt colmatate, nu mai există surse de apă, astfel că se poate trata apa din bălţi şi se oferă apă potabilă”, a declarat, pentru Mediafax, Călin Tomoiag, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Aparatul este realizat în totalitate la Cluj are o capacitate de 800 de litri pe oră, însă cercetătorii români vor să ajungă la 2.000 de litri pe oră.

Clujenii vor să scoată pe piață acest aparat, care ar costa sub 2.000 de euro.

De asemenea, oamenii de știință români testează eficiența unui polimer care dezinfectează apa, iar apoi se dezintegrează și nu lasă urme nocive. Acest polimer ar putea fi folosit și pentru îndepărtarea contaminanților biologici din gunoiul de grajd.