Cercetătorii au stabilit cum se formează aurul

FOTO: Pix1861/Pixabay.com
FOTO: Pix1861/Pixabay.com

Oamenii de știință au ajuns la o concluzie în ceea ce privește modul în care se formează aurul. Metalele prețioase se formează în urma coliziunii stelelor neutronice, care apoi sunt dispersate în univers la viteze foarte mari. În cele din urmă acestea formează corpuri cerești, la fel ca planetele sau cometele.

Cercetătorii știau până acum doar în teorie că aurul, platina și argintul se formeză în urma unor ciocniri cosmice. De curând, au reușit și să filmeze un astfel de proces.

În această vară, pe 17 august, astronomii din Statele Unite au primit semnal de la două stele neutronice care s-au ciocnit în urmă cu 130 de milioane de ani.

Ciocnirea, denumită „kilanova”, a fost atât de puternică încât a creat unde gravitaționale care vibrează universul.

„Acum putem completa cu câteva detalii puzzle-ul istoriei universului”, a spus Laura Cadonati, purtător de cuvânt al LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) și profesor al Institutului de Tehnologie din Georgia, Statele Unite.

Cercetătorii au surprinsă o scurtă lumină formată în urma coliziunii, sub forma unei explozii de raze gama, care a fost observată timp de două secunde. Oamenii de știință spun că în acea lumină au fost descoperite formulele chimice ale aurului, argintului și platinei.

Potrivit The New York Times, studiul publicat The Astrophysical Journal Letters are 4.500 de autori, din peste 900 de institute mondiale, adică o treime din toți astrofizicienii din lume.

Potrivit Digi24, o stea neutronică, cu o suprafaţă exterioară solidă, chiar cu oceane și atmosferă, este cel mai dens obiect solid care poate fi observat, având o densitate la nivelul nucleului de câteva ori mai mare decât densitatea nucleului atomic. O bucăţică dintr-o stea neutronică de mărimea unui grăunte de nisip ar avea o masă mai mare de 500.000 de tone.

FOTO: Pix1861/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.