Cercetătorii au descoperit „galaxia-fantomă”: „M-am uitat mult la imagine și m-am minunat”

galaxia fantomă
Galaxia este atât de transparentă încât prin ea se pot vedea alte galaxii în spirală. Foto: NASA/ESA/P. VAN DOKKUM

Cercetătorii au descoperit o galaxie care pare să nu aibă în componența ei materie întunecată, relatează BBC.

Botezată „galaxia-fantomă”, această galaxie este atât de transparentă încât prin ea pot fi văzute alte galaxii în spirală, după cum rezultă din imaginile realizate de Telescopul Hubble.

Galaxia se numește NGC1052-DF2 și, dacă bănuiala cercetătorilor va fi dovedită, atunci ea ar putea deveni prima galaxie de acest tip, alcătuită numai din materie obișnuită.

La ora actuală se crede că materia întunecată este esențială pentru „țesătura” Universului. Materia întunecată este numită așa deoarece este un tip de materie care nu poate fi observată direct. Materia întunecată nu interacționează decât gravitațional cu materia obișnuită. Nu interacționează cu radiația electromagnetică observabilă, precum lumina, motiv pentru care este invizibilă și este extrem de dificil de detectat folosind echipamente astronomice obișnuite.

Acum însă oamenii de știință cred că au descoperit o galaxie specială. Inițial, autorii studiului publicat în „Nature” nu au pornit „la vânătoare” de galaxii fără materie întunecată, ci pur și simplu au vrut să privească mai îndeaproape galaxiile mari, ultra-difuze.

Ca dimensiuni, aceste galaxii sunt asemănătoare mai cunoscutelor galaxii în spirală, însă au mult mai puține stele.

„M-am uitat mult la acea imaginea și m-am minunat… era ca o strălucire fantomatică pe cer”, a declarat profesorul Pieter van Dokkum, coordonatorul studiului, primul care a observat galaxia NGC1052-DF2.

Galaxia are foarte puține stele, dar multe dintre ele sunt grupate în clustere (roiuri de stele) strălucitoare. Când echipa a studiat comportamentul acestor roiuri, a descoperit că stelele păreau să reprezinte toată masa galaxiei.

Dacă rezultatul este corect, atunci înseamnă că această galaxie nu are materie întunecată, lucru total atipic.

„Materia întunecată dintr-o galaxie este de aproximativ 5 ori mai multă decât materia obișnuită. Pe măsură ce ieși din galaxie ai mai puține stele și mai multă materie întunecată. Într-o galaxie, haloul de materie întunecată este mult mai extins decât stelele”, a explicat pentru BBC Michelle Collins, fizician la Universitatea din Surrey, care nu a fost implicată în studiu.

Deoarece are o masă mai mare decât materia obișnuită, se crede că materia întunecată ține laolaltă gazul necesar în timpul formării galaxiilor.

„Așadar, galaxia-fantomă trebuie să se fi format printr-un alt proces: poate din interacțiunea cu gazul care vine de la o galaxie mai mare”, a declarat Katherine Mack, astrofizician la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, SUA.

Pentru Mack, cel mai fascinant aspect al noii cercetări este potențialul ei de a demonstra că materia întunecată există cu adevărat. Dacă materia întunecată ar fi doar un efect neexplicat al interacțiunii gravitației cu materia obișnuită, atunci efectele sale ar trebui să fie vizibile în această galaxie.

„Totul are sens numai dacă materia întunecată este o substanță reală, care poate fi prezentă sau nu, separată de materia obișnuită”, a mai spus ea.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri din știință, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.