Cercetătorii au descoperit ceva ce e la fel de nociv ca fumatul și poate duce la apariția cancerului

FOTO: icsilviu/Pixabay.com
FOTO: icsilviu/Pixabay.com

Un raport publicat de jurnalul Frontiers in Cancer Control and Society arată că pesticidele pot fi la fel de nocive ca fumatul atunci când vine vorba de riscul apariției cancerului. Cercetatea a fost făcută de o echipă coordonată de dr. Isain Zapata, profesor asociat la Universitatea Rocky Vista, Colegiul de Medicină Osteopatică din Colorado, SUA.

”În studiul nostru am constatat că, pentru unele tipuri de cancer, efectul utilizării pesticidelor în agricultură este comparabil ca amploare cu efectul fumatului. (…)

Acceptăm că o persoană care nu este fermier și care locuiește într-o comunitate cu producție agricolă intensă este expusă la multe dintre pesticidele utilizate în vecinătate. Aceasta devine parte a mediului lor”, a declarat dr. Isain Zapata.

Cercetătorii au constatat că, într-un astfel de mediu, impactul utilizării pesticidelor asupra incidenței cancerului rivalizează cu cel al fumatului. Cea mai puternică asociere a fost cu limfomul non-Hodgkin (LNH), leucemie și cancerul de vezică urinară.

Deoarece pesticidele nu sunt utilizate unul câte unul, ci mai degrabă sub formă de cokteil de pesticide, cercetătorii au declarat că este puțin probabil ca doar una dintre aceste substanțe să fie de vină.

FOTO: icsilviu/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.