Cercetătorii au creat un înveliș antiviral ce oferă protecție 90 de zile

spray antiviral hong kong
Foto: Captură YouTube / Reuters

Cercetătorii de la o universitate din Hong Kong spun că au dezvoltat un înveliș antiviral care ar putea oferi 90 de zile de protecție „semnificativă” împotriva bacteriilor și a virusurilor precum cel care cauzează boala COVID-19, relatează Reuters.

Învelișul, numit MAP-1, a fost dezvoltat de-a lungul a 10 ani. El poate fi aplicat sub formă de spray pe suprafețe care sunt folosite des de către public, precum butoanele lifturilor sau balustradele, spun oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

„Aceste locuri sunt atinse frecvent și, în același timp, ele sunt un mediu eficient de transmitere a bolilor”, a declarat profesorul Joseph Kwan, unul dintre coordonatorii echipei care a dezvoltat produsul.

Învelișul care se formează după aplicarea sprayului conține milioane de nano-capsule ce conțin dezinfectant. Kwan spune că acestea rămân eficiente și pot ucide bacteriile și virușii inclusiv după ce învelișul s-a uscat.

Spre deosebire de dezinfectanții comuni precum alcoolul și înălbitorul, MAP-1 este stimulat de polimerii sensibili la căldură sub formă de capsule ce elimină dezinfectant la contactul cu pielea umană, a explicat Kwan.

MAP-1 nu este toxic și nici nu este periculos pentru piele sau pentru mediul înconjurător, spun cercetătorii.

Învelișul a fost deja testat la un spital din Hong Kong și la un cămin de bătrâni și a fost aprobat oficial în luna februarie. Începând din luna mai el va fi disponibil în comerț, fiind vândut de compania Chiaphua Industries Ltd.

Cercetătorii mai spun că mall-urile, școlile și sălile de sport din oraș au început să folosească produsul.

Aplicarea învelișului într-o școală costă între 20.000 și 50.00 de dolari din Hong Kong (adică între 2.400 și 6.000 de euro), în funcție de dimensiunile școlii.

Compania plănuiește să introducă în comerț și recipiente pentru uz domestic de 50-200 de ml, la prețuri de 8-30 euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.