Cercetare. Pericolul care se ascunde în țigările electronice

FOTO: haiberliu/Pixabay.com
FOTO: haiberliu/Pixabay.com

O echipă de cercetători de la Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease din cadrul Johns Hopkins Medicine, din Maryland, Statele Unite, a descoperit, printr-o serie de experimente de laborator, că vaporii țigărilor electronice reduc activitatea unor celule numite macrofage, care în mod normal elimină alergenii, bacteriile și alte particule care au intrat în plămâni. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Thorax.

Specialiștii au observat că expunerea unor celule la vapori de țigări electronice a indus mai multe modificări constatate la celulele macrofage ale fumătorilor de țigări și la pacienți cu boală pulmonară cronică obstructivă. Cercetătorii cred că utilizarea țigărilor electronice pe o perioadă lungă ar putea duce la probleme de respirație.

„Ţigările electronice sunt mai sigure în privinţa riscului de cancer, dar, dacă le foloseşti 20-30 de ani, iar acest lucru poate provoca boală pulmonară obstructivă cronică, atunci trebuie să cunoaştem acest lucru”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul David Thickett.

La începutul anului, o cercetare publicată în European Respiratory Journal arăta că vaporii care provin de la țigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariția pneumoniei de celule din membrana ce căptușește căile respiratorii.

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

„Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc căile respiratorii provocând pneumonie sau septicemie”, a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre conducătorii studiului.

Cercetătorul a mai spus și că aceste rezultate arată faptul că „vapatul” duce la o vulnerabilizare a căilor respiratorii față de bacteriile care aderă la celulele din căptușeala căilor respiratorii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.