Cerbul de Aur 2018. Totul despre tânăra de 17 ani care a câștigat concursul

Inis Neziri, Albania

La 50 de ani de la primul spectacol, Cerbul de Aur a revenit pe calendarul cultural al României. Concursul a fost câștigat de o artistă din Albania.

Ultima seară de festival, cea de sâmbătă, a început cu recitalurilor lui Nicole Scherzinger (Pussycat Dolls), Edvin Marton, Eleni Foureira, The Motans și Carla’s Dreams.

O artistă de doar 17 ani, albaneza Inis Neziri, a fost cea care a câștigat marele premiu și suma de 25.000 de euro. Neziri a interpretat piesele ”Piedestal” și ”Dau viața mea pentru o iubire”.

Belgianul Olivier Kaye a fost următorul clasat, urmat de Antonia Gigovska (Macedonia) și Kelly Joyce (Franța).

Lista completă a câștigătorilor:

Premiul publicului: Olivier Kaye, Belgia

Premiul Presei Festivalului – Ovidiu Anton, România

Cea mai bună interpretare a unei piese românești – Raluca Blejușcă, România

Premiul Municipiului Brașov – Ryan O’Shaughnessy, Irlanda

Premiul Județului Brasov – Damiano Borgi, Italia

Premiul Societăților Publice de Radio și de Televiziune – Lidia Isac, Republica Moldova.

Printre cei 18 finaliști ai concursului s-au numărat și trei artiști români: Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici și Raluca Blejușcă.

Cine este Inis Neziri

Potrivit siteului oficial al concursului, cerbuldeaur.ro, Inis Neziri are 17 ani și s-a născut la 12 ianuarie 2001 la Tirana, Albania.

Cariera sa muzicală a început oficial pe când avea 12 ani. A participat la concursul „Gjeniu I Vogel 5” și a câștigat primul premiu. În 2013 a fost protagonista unui musical. Acesta se numea “We will rock you”, iar Inis a interpretat aproape toate melodiile celebrei trupe Queen.

Din 2013, a început să participe la programele Gala Night de la TV Klan și RTSH, în fiecare an.

În 2015, a fost invitat special la Festivali I Kenges 54, cel mai mare și cel mai important eveniment al anului. A cântat două piese de concurs Eurovision, numite “A million voices“ and “Euphoria“. După o mică pauză, în 2017 Inis a decis să facă un pas foarte important în cariera sa muzicală. A participat la Festivali I Kenges 56 cu melodia compoziție proprie, „Piedestal”, și a fost cel mai tânăr concurent (16 ani).

”Pot spune că a fost un adevărat succes pentru mine, fiindcă toată presa națională și internațională și bloggerii m-au susținut enorm și m-au considerat câștigătoare. La acest festival am ocupat locul al III-lea, dar există așteptări din partea celorlalți să mai concurez și la edițiile următoare și să încerc să reprezint Albania la Eurovision, anul viitor”, povestește Inis.

A fost, de asemenea, invitată la festivaluri internaționale din Balcani și Europa.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.