Celebra fabrică de pantofi Clujana s-a închis. A fost evacuată din spațiu și va intra în faliment

fabrica clujana

Foto: Captură YouTube

Celebra fabrică de pantofi Clujana a fost evacuată din spațiul în care funcționa de la înființare, în urmă cu mai bine de un secol, și va intra în faliment, transmite publicația locală „Actual de Cluj”.

Fabrica înființată în anul 1911, deci în urmă cu 111 ani, este deținută în prezent de Consiliul Județean Cluj, acesta fiind acționar majoritar. Însă chiar CJ Cluj a fost cel care a dispus evacuarea fabricii din Piața 1 Mai din cauza datoriilor acumulate de societate.

CJ Cluj este proprietarul clădirii, al halelor și al terenului.

S-a ajuns la evacuare deoarece în anul 2018, tot din cauza problemelor financiare, Consiliul Județean Cluj a cumpărat clădirile și terenul fabricii în contul datoriilor de 23 de milioane de lei acumulate în special sub formă de taxe la ANAF, potrivit Antena 3 CNN. Condiția era ca în 3 luni fabrica să se mute din spațiu, ceea ce nu s-a întâmplat.

Procedura de evacuare a demarat în august iar până acum au fost eliberate două treimi dintre spațiile deținute. Utilajele de la etajele 1 și 2 au fost mutate la parterul clădirii.

Odată cu evacuarea a fost suspendată și producția. Până în decembrie 2022 clădirea trebuie evacuată complet.

La tribunal a fost deschisă o procedură de faliment împotriva Clujana. Procedura de faliment a fost deschisă de către Ninho SRL, care avea un contract de închiriere cu Clujana SA pentru un magazin din Oradea. Contractul a fost reziliat în iunie 2020 deoarece chiria, salariile și utilitățile erau mult mai mari decât încasările magazinului.

Planul de deschidere a mai multor magazine în țară „s-a dovedit un eșec financiar”, doar magazinul din Oradea acumulând datorii de 78.000 de lei în 2019 și prima jumătate din 2020.

În vara anului 2020 s-au închis și magazinele din Sibiu și Bistrița, mai notează „Actual de Cluj”.

Directorul Clujana a mai declarat pentru Antena 3 CNN că urmează o adunare generală a acționarilor unde se va solicita intrarea în faliment.

Istoria Clujana

Clujana este o fabrică de încălțăminte din municipiul Cluj-Napoca. Fabrica a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”, potrivit Wikipedia.org. După Primul Război Mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata”. A devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită în „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”. În anii ’80 fabrica avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc. O bună parte din producție era exportată.

Însă după Revoluție fabrica a decăzut și a fost chiar declarată falimentară în 1999 și închisă. Ulterior, în 2004, a fost redeschisă o secție a fabricii cu doar 35 de angajați, secție care s-a extins de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați. Însă din cauza problemelor financiare a fost preluată de Consiliul Județean Cluj.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version