Cele mai scumpe „concerte” din România. Pe câți bani „cântă” drujbele și camioanele în păduri

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Voluntarii Greenpeace România au supravegheat timp de două zile o pădure din Gorj și au făcut o descoperire revoltătoare. Activiștii spun că 35 de camioane cu bușteni au fost comercializați ilegal, iar prejudiciul ajunge la 25.000 de euro.

Cei vizați resping acuzațiile, în timp ce activiștii au sesizat Ministerul Mediului, garda forestieră și DIICOT.

„Nu ne așteptam să găsim atâtea cazuri. Camioane încărcate la maxim cu avize încheiate pentru cantități mult mai mici. Nu am apelat 112 pentru a putea efectua o monitorizare de 2 zile a situației de acolo”, a declarat directorul de campanii Greenpeace în România, Ionuț Apostol, pentru Știrile ProTV.

De partea cealaltă, președintele Obștii Peștișani, Ion Poenaru, respinge acuzațiile: „Cei de la Greenpeacu nu știu de unde au depistat ei un asemenea prejudiciu pentru că doar au făcut fotografii la mijloacele de transport, dar nu i-au întrebat pe șoferi sau agenții economici ce documente au și dacă sunt în concordanță cu ce transportă. Există documente, nu s-a transportat nimic ilegal”.

Primarul din comună spune că instituția pe care o conduce monitorizează de câteva săptămâni drumurile. „În cazul furturilor de lemne s-au mai întâmplat, probabil este chiar și un fenomen. Am primit anumite recomandări că ar fi bine să monitorizam și anumite artere de circulație – și e înregistrat totul? – da, totul – dar a cerut cineva imaginile? – da, în urma cu o luna și ceva ne-au fost cerute imagini de o instituție abilitată pe fapte de corupție”, a declarat primarul din Peștișani, Cosmin Pigui.

Actviștii de la Greenpeace au prezentat în urmă cu două luni un studiu în ceea ce privește defrișările ilegale din România. Potrivit acestora, peste 985 de hectare de păduri virgine au dispărut din Munții Făgăraș, în județul Argeș.

Cele mai multe defrișări s-au făcut în Cumpăna și Cumpănița, în ultimii zece ani. Cele aproape o mie de hectare distruse reprezintă mai mult de o treime din totalul de păduri virgine din zonă. Greenpeace crede că nici cele 2.575 de hectare încă verzi nu sunt în siguranță.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version