Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Nu cumpărați de aluminiu

Cele mai sanatoase vase de gatit
Cele mai sanatoase vase de gatit

Atunci când vorbim de o alimentație sănătoasă trebuie să luăm în considerare inclusiv vasele în care gătim. Sunt nutriționiști care spun că mâncarea poate deveni nocivă pentru organism dacă gătim în oale de aluminiu sau de cupru.

Cei mai mulți producători de vase de gătit preferă să folosească aluminiu argumentând că acest material conduce căldura astfel încât alimentele să se preparea uniform. Sunt mulți care preferă și folia de aluminiu atunci când prepară diverse produse la cuptor, însă potrivit unor studii, mai ales atunci când prepară alimentele acide, precum roșii, diverse fructe sau combinații cu vin, aluminiu s-ar transfera în preparatul pe care îl acoperă.

Potrivit unor studii, alimentele preparate în vase de aluminiu pot provoca tulburări ale sistemului hormonal și se poate ajunge chiar la declanșarea Alzheimer-ului. O altă recomandare este să nu gătiți în folie de staniol și să nu păstrați alimentele în recipiente de plastic, ci în cele care sunt din sticlă, ceramică sau inox.

Revenind la cele mai sănătoase vase pentru gătit, pe piață există produse din aluminu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea intră pe lista cu cele mai sănătoase vase pentru gătit, însă trebuie să aveți grijă la zgârâieturi. Dacă s-au deteriorat și a ajuns la stratul de aluminiu, renunțați imediat la aceste vase.

Cele mai sănătoase vase de gătit. Despre teflon și cupru

Teflonul este un material despre care producătorii spun că intră în categoria „Cele mai sănătoase vase de gătit”, însă numeroase studii au făcut să apară controverse. Principalul semn de întrebare al cercetătorilor se leagă de prezența în compoziție a acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar şi a cadmiului şi plumbului. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a introdus deja pe lista substanţelor periculoase PFOA şi a cerut companiilor să îl înlocuiască cu alte materiale.

Potrivit specialiștilor, un alt material care nu intră la categoria „cele mai sănătoase vase de gătit” este și cuprul. Potrivit medicilor, în alimentația noastră, avem nevoie de maxim 10 miligrame de cupru în fiecare zi. Însă prin gătirea în aceste vase poate crește considerabil cantitatea de cupru pe care ingerăm și poate apărea inclusiv riscul unei intoxicări.

Cele mai sănătoase vase de gătit. Lutul și piatra

Vasele de lut, în care se gătește de mii de ani, sunt în continuare considerate cele mai sănătoase vase de gătit. Nu au reactivitate în contact cu alimente și emit o căldură eficientă pentru gătit. De asemenea, un alt avantaj pentru care intră pe lista cu cele mai sănătoase vase de gătit este și acela că rezistă la temperaturi foarte mari la cuptori. Există și vase mai groase de lut care rezistă chiar și la foc deschis.

Strămoșii găteau și pe pietre încălzite și se consideră, iar studiile arată că și această modalitate e una sănătoasă. Piatra este un aliment natural și nu elimină compuși periculoși în urma încălzirii. Pietrele de gătit se găsesc în magazine de electrocasnice și sunt încălzite cu un sistem electric.

Cele mai sănătoase vase de gătit. Sicla și ceramica

Și despre vasele de sticlă se spune că sunt sănătoase. De departe, sunt considerate cele mai sănătoase vase în care se pot depozita alimentele. Sticla de yena, de exemplu, este un material intert și nu intră în interacțiune cu alimentele, nici cu cele acide.

Pe lista cu cele mai sănătoase vase de gătit intră cele de ceramică. Puteți folosi cu încredere atât vasele integrale din ceramică, dar și pe cele căptușite cu acest material în strat gros.

Cele mai sănătoase vase de gătit. Inox și email

Un alt material bun care se folosește la vase de gătit este inoxul. Și acestea intră în categoria cele mai sănătoase vase de gătit, întrucât inoxul este stabil la temperaturi ridicate și nu eliberează substanță nocive în alimente. Atenție, atunci când cumpărați aceste vase uitați-vă ca elementele conexe, precum coada sau mânerele să nu fie confecționate din aluminiu.

Și vasele de email sunt considerate bune de gătit. Acest material este antibacterian, complet inert, nu reține resturi alimentare sau mirosuri. Însă, dacă apare o zgârâietură trebuie aruncate, pentru mâncărurile pot deveni nocive.

Lista magazinelor în care găsiți vase de gătit:
Emag
Clickshop
Elefant
Kitchenshop
Mediashoptv
Delfinshopping