La sfârșitul lunii aprilie, locuitorii din Avoca Beach, un oraș de pe coasta de est a Australiei, aflat în apropierea metropolei Sydney, au fost martorii unui fenomen bizar: plaja și curțile caselor au fost invadate de un strat gros de spumă.
Timp de câteva momente, Sylvia Freedman a crezut că locuința sa urmează să fie înghițită de un tsunami. De fapt, curtea casei sale fusese acoperită de spuma adusă de valurile Oceanului Pacific, relatează „The Sydney Morning Herald”.
„M-am speriat destul de tare. Am crezut că este un tsunami, nu mi-am dat seama că era, în mare parte, spumă. Abia când am ieșit afară și am început să mergem prin ea am realizat că era doar foarte multă spumă”, a povestit ea.
Nu a fost însă pentru prima dată când pe țărmurile Australiei s-a produs acest fenomen. În anul 2013, zeci de orașe de pe coasta de est au fost acoperite de un strat de spumă gros de peste un metru. Spuma a acoperit plajele, drumurile și parcurile, a intrat chiar și în casele și în garajele oamenilor și a blocat orașul, potrivit dailymail.co.uk.
Spuma s-a format după ce coasta Australiei a fost lovită de ciclonul tropical Oswald. În ciuda vremii urâte, mulți locuitori au ieșit alături de copiii lor pentru a se juca în spumă.
Fenomenul s-a produs și în 2007. La acea dată, spuma s-a întins pe 30 de kilometri în Oceanul Pacific.
„Era foarte tare și foarte ciudat. Parcă erau nori din aer – abia puteai simți [spuma – n.r.]”, a povestit Tim Woods, un băiețel de 12 ani, citat de dailymail.co.uk.
Cum apar valurile din spumă
Spuma se formează prin agitația apei de mare, în special atunci când ea are concentrații ridicate de materie organică dizolvată (care provine din surse precum algele, sărurile, plantele moarte, peștele descompus etc.).
Pe măsură ce apa de mare este agitată de curenți, pe particulele de materie organică se formează bule de aer care rămân lipite unele de altele. Pe sub apă, aceste bule sunt duse spre țărm de curenți. Când un val începe să se formeze la suprafață, mișcarea apei face ca bulele să se amestece și să se strângă laolaltă, creând spuma. La țărm, valurile se sparg aruncând spuma în toate părțile.
Ca urmare a densității scăzute, spuma poate fi suflată de vânt spre interiorul continentului.
Spuma se formează în special în timpul furtunilor, când valurile puternice „frământă” foarte tare apa mării.
„Este același efect pe care îl obții când agiți un milk shake într-un blender. Cu cât e mai puternică mișcarea, cu atât creezi mai multă spumă la suprafață”, a explicat un biolog marin.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Cele mai bune oferte la jucării de 1 iunie
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii de TIR. Ce salarii se oferă
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: