Cele mai profitabile idei de afaceri în agricultura anului 2017

Cele mai profitable idei în agricultură în acest an. Foto: Shutterstock / Copyright: HQuality
Cele mai profitable idei în agricultură în acest an. Foto: Shutterstock / Copyright: HQuality

Agricultura din România este un domeniu aflat în plină expansiune. Afacerile din sectorul producției de cereale s-au dublat din 2010 până astăzi, crescând de la 8,34 miliarde de lei în 2009, la 16,1 miliarde de lei în 2015, cu profituri-record de 1,66 miliarde lei.

Agricultura românească continuă evoluția susținută, pe fondul investițiilor semnificative din ultimii ani. Peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajați, activează, în prezent, în agricultura românească, pe segmentul cultivării cerealelor. Față de 2009, numărul companiilor a crescut cu aproape 30%, la 7194, cei mai mulți cultivatori fiind înregistrați în Timiș (550), Constanța (541), Teleorman (362), Ialomița (349), Călărași (343), Brăila (339), Arad (322), Tulcea (322) și Dolj (314), iar în București erau înregistrate peste 300 de companii”, se arată într-o analiză KeysFin, citată de Agerpres. În aceste condiții, este cea mai bună perioadă pentru micii fermieri care vor să își transforme afacerea de familie într-una prosperă. Cultivarea cerealelor este o idee profitabilă, însă nu singura. Iată care sunt celelalte sectoare ale agriculturii, care au depășit așteptările în ultimii ani:

Industria cărnii, susținută de proiectele de dezvoltare ale guvernului

România a importat anul trecut aproximativ 200.000 de tone de carne de porc, la o valoare estimată la 340 de milioane de lei, devenind astfel cel mai importat aliment de la noi din țară. În 2017, Guvernul a anunțat că pregătește un proiect prin care fermierii care cresc porci să primească subvenții de la stat care pot ajunge chiar și până la 2,5 milioane de euro pentru o fermă.

Programul „Carne de porc din fermele românești” ar fi un ajutor important pentru crescătorii de porci, care sunt nemulțumiți de costurile mari pentru întreținerea unei astfel de ferme. Însă, fără îndoială, industria cărnii este una dintre cele mai profitabile și există exemple ale succesului și în România.

Omul de afaceri Iustin Paraschiv, care conform estimărilor Forbes se regăsește în topul celor mai tineri milionari români, a început cu importuri de carne, apoi şi-a extins activitatea pe mai multe segmente, de la cultivarea terenurilor, creşterea animalelor până la distribuţia de pesticide si îngrăşăminte.

Laptele de capră sau măgăriță, la mare căutare în toată lumea

Creșterea caprelor sau a măgărițelor este o afacere în care tot mai mulți fermieri aleg să investească, atrași de profiturile mari pe care le pot obține. De exemplu, o afacere de familie din Cluj, care exportă produse din lapte de capră, a ajuns la o cifră de afaceri de 650.000 de euro, deși au început businessul în plină criză economică, în 2007-2008. Între 30 și 50% din laptele și brânzeturile produse de ei iau calea exportului, în țări precum Ungaria, Cehia sau Slovacia. Produsele fabricate din laptele de capră sunt bogate în nutrienți, dar au puține calorii, astfel încât sunt extrem de căutate atât de cei care țin diete, cât și de sportivii de performanță.

Tot la Cluj, un fermier a descoperit cât de profitabil este să vinzi lapte de măgăriță. Acesta are numeroase proprietăți terapeutice, este recomandat chiar și persoanelor cu intoleranță la lactoză, dar și copiilor, pentru că este extrem de bogat în calciu și nu provoacă alergii. Un litru de lapte de măgăriță poate ajunge să coste și 100 de lei, iar cumpărătorii se pun chiar pe liste de așteptare pentru a-l obține. Clujeanul are clienți din România, însă a fost contactat inclusiv din Slovenia, de unde i s-a propus un contract prin care firma slovenă ar fi investit în echipamentele de modernizare și procesare a laptelui.

Ferma ecologică de găini, o afacere pentru fermierii care vor să meargă la sigur

Ouăle ecologice sunt tot mai căutate și mai cumpărate în supermarketuri, dar și de la producătorii independenți. După ce în presă au apărut numeroase informații îngrijorătoare despre condițiile în care sunt ținute găinile în ferme și despre ce efect poate avea asupra calității ouălor, tot mai mulți clienți au început să își cumpere produsele marcate cu eticheta ecologică.

Alimentația sănătoasă este o preocupare tot mai mare pentru oameni, care vor să aibă garanția că produsele pe care le consumă sunt naturale și perfect sigure pentru ei și familiile lor. În prezent, în România, există doar trei ferme care produc ouă ecologice, așa că un fermier care intră în acest sector nu are parte de o concurență acerbă. Bineînțeles, o afacere cu ouă ecologice implică niște costuri mai ridicate, pentru că găinile trebuie crescute în spații deschise și hrănite cu produse naturale. Însă și prețul ouălor ecologice este unul pe măsură. Un ou ecologic costă pe rafturile magazinelor între 4 și 5 lei, adică între 0,87 de euro și 1,25 euro, de zece ori mai scump decât un ou clasic.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: HQuality

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.