Cele mai mari surprize ale alegerilor locale 2020. Oprișan a pierdut Vrancea, USR a câștigat Brașovul

Marian Oprișan. Foto: Youtube
Marian Oprișan. Foto: Youtube

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de primar general al Capitalei nu a fost nici pe departe singura surpriză a votului de ieri.

Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv, a ieșit învingător în Sectorul 5, învingându-l pe candidatul PNL-USR-PLUS Cristian Băcanu. Piedone a fost susținut în campanie de partidul lui Dan Voiculescu. Daniel Florea (PSD), care a ocupat funcția în ultimii patru ani, s-a clasat abia pe locul 3.

În Vrancea, unul dintre județele etern ”roșii” ale României, s-a produs unul dintre cele mai mari șocuri ale alegerilor locale 2020. Marian Oprișan a pierdut lupta pentru șefia Consiliului Județean în fața liberalului Cătălin Toma.

Chiar și așa, victoria liberalilor nu este completă în Vrancea. Cristi Valentin Misăilă (PSD) a câștigat un nou mandat la Primăria Focșani, învingându-l pe Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării.

Dacă victoria USR de la Timișoara era una așteptată, o supriză uriașă vine de la Brașov, unde Alle Coliban de la USR pare să-l fi învins pe George Scripcaru (PNL), care conducea orașul din 2004.

Un alt mare succes al USR-PLUS a fost la Bacău, unde Lucian Stanciu Viziteu l-a învins pe primarul Ciprian Necula, fost PSD, actual ProRomânia.

La Alba Iulia, Gabriel Pleșa, tot de la USR-PLUS, l-a bătut pe liberaul Voicu Paul. Orașul Unirii era condus de liberali din 1996.

USR a fost aproape de a bifa o victorie importantă și în estul țării, la Constanța, însă Stelian Ion a fost învins de omul ONL Vergil Chițac.

La Satu Mare s-a impus UDMR, care a câștigat și președinția Consiliului Județean Satu Mare, dar și primăria reședinței de județ.

Rezultatele parțiale arată că PSD a câștigat bătăliile pentru șefia Consiliilor Județene în toată Oltenia, dar și în mare parte din Muntenia și Moldova, cu excepția județelor Prahova, Giurgiu, Ilfov, Vrancea, Iași și Suceava. PSD a câștigat două județe și în Ardeal: Bistrița Năsăud și Hunedoara.

UDMR are 4 județe sub control, în timp ce liberalii vor conduce Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Maramureș, Sibiu, Brașov, Prahova, Ilfov Giurgiu, Vrancea, Constanța, Iași și Suceava.