Cele mai mari scumpiri din martie, în România. Prețuri tot mai mari la alimente

Țăranii riscă amenzi uriașe Foto: Wikimedia Commons

Alimentele s-au scumpit în luna martie, față de februarie, potrivit Institutului Național de Statistică, cu 1,46%.

Cu toate că pare un avans relativ modest, unele alimente au prețuri mult mai mari decât în luna trecută.

De exemplu, cartofii s-au scumpit cu 8,74%, fructele proaspete cu 5,22%, în timp ce citricele au fost mai scumpe cu aproape trei procente.

S-au scumpit și făina, cu 1,79%, conservele din carne, cu 1,26%, brânza – cu 1,02%, și pâinea – cu aproape un procent.

Singurele produse alimentare care s-au ieftinit în această perioadă au fost ouăle, cu 1,7%, această tendință fiind una sezonieră, primăvara înregistrându-se întotdeauna o creștere importantă a producției.

Pe zona de produse nealimentare, prețurile au scăzut cu 0,09%, în martie comparativ cu luna precedentă.

În ceea ce privește serviciile, prețurile au urcat cu 0,35%. Prețurile serviciilor de telefonie au crescut cu 0,91%, în timp ce serviciile medicale s-au scumpit și ele, cu mai bine de o jumătate de procent.

S-au ieftinit combustibilii, cu 2,64%, în timp ce alte prețuri au crescut ușor: aragazele cu 0,24%, frigiderele și mașinile de spălat cu 0,17%, autoturismele si piesele de schimb cu 0,54%.

Cele mai mari scăderi au fost la transportul aerian de 11,62% și la cel interurban de 0,3%.

Potrivit Institutului Național de Statistică, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au urcat în martie 2020 cu peste cinci procente.

Mai mult, inflația anuală a fost de 3% în martie 2020, comparativ cu martie 2019.

Criza provocată de pandemia de coronavirus a paralizat numeroase activități economice în luna martie 2020, mare parte din sectorul industrial fiind închis.

Economiștii români prevăd o încetinire accentuată a creșterii economice în acest an, de la un avans de 4% la o creștere negativă de câteva procente.