Cele mai în vogă stiluri de amenajare

Interesul pentru stilurile de design interior devine din ce în ce mai pronunțat. Casa este acum o extensie a personalității celor care locuiesc în ea și fiecare își dorește să o decoreze cât mai spectaculos. Fie că este vorba de o casă recent cumpărată sau de apartamentul în care stai cu chirie, stilul de amenajare trebuie să vorbească de la sine. Cele mai populare stiluri de amenajare sunt acum cele cât mai aerisite, simple și relaxante. Iată câteva dintre ele:

Stilul scandinav

Stilul scandinav se concentrează pe ideea de confort, căldură și minimalism. Fiind unul specific țărilor nordice, acesta transformă casa într-un sanctuar numai bun pentru a te refugia în zilele mohorâte de toamnă sau de iarnă. Caracteristicile principale ale stilului scandinav sunt culorile neutre (alb, gri, crem), interioare luminate și ordine. O casă în stil scandinav are geamuri mari care permit o baie de lumină naturală, dar și multe accesorii precum lămpile, lampadarele sau aplicele pentru a crea o atmosferă primitoare și caldă pe timp de seară. În baie, predomină albul și combinația dintre materiale moderne și lemn. Cada este indispensabilă, iar împreună cu sursele de iluminat minimaliste care pot fi instalate deasupra acesteia, accentul cade și pe capul de duș, baterii cadă și alte accesorii. Mobilierul este minimalist și funcțional în toată casa, în general în nuanțe de lemn natural sau alb. Accesoriile de bază sunt covoarele pufoase, pernele, păturile groase și plantele sau florile. 

Stilul contemporan

Stilul contemporan este sofisticat, potrivit atât pentru case, cât și pentru apartamente și este din ce în ce mai abordat. Cele mai folosite materiale în amenajările contemporane sunt metalul, piatra și lemnul masiv cu accente dramatice, strălucitoare și îndrăznețe. Mobilierul de mari dimensiuni, blaturile groase și interioarele în care predomină culorile sobre sunt caracteristici importante ale stilului contemporan. Cu siguranță nu este un stil pentru cei care se feresc de piese de mobilier de dimensiuni mari și de forme colțuroase. Bucătăria este printre cele mai îndrăznețe încăperi ale stilului contemporan și are în centru o insulă din marmură. Marmura și inoxul sunt materialele predominante în bucătărie, iar mobilierul se întinde pe toți pereții. Stilul contemporan este extravagant, dar ușor de adaptat în funcție de preferințe.

Stilul minimalist

Un stil perfect pentru cei care își doresc o viață și o casă simple, dar pline de inspirație și spiritualitate. Minimalismul este un stil de viață caracterizat de dorința de a deține cât mai puține lucruri și de a fi preocupat mai degrabă de aspectele imateriale. În amenajări, acest stil pune accent pe funcționalitate, spațiu și cât mai multă armonie cu natura. Interiorul minimalist este luminos, aerisit și modern. Culorile neutre îmbracă întreaga casă, de la pereți la canapele și covoare, iar mobilierul este mascat cu grijă în peisaj. Pentru a reduce din senzația de răcoare, combinațiile îndrăznețe de culori pot fi folosite prin accesorii precum fotoliile sau corpurile de iluminat, însă fără a sufoca spațiul. Minimalismul este un stil modern care permite experimentele și încurajează creativitatea.

Stilurile de amenajare se reinventează încontinuu, dar câteva elemente rămân cu siguranță baza fiecărui stil cu renume. Conform specialiștilor, cele care promovează un stil de viață minimalist, dar elegant și care pun accent pe funcționalitate reprezintă viitorul.

Surse foto: unsplash.com, pexels.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.