Cele mai frumoase mărțișoare la Târgul Mărțișorului 2012 de la Muzeul Țăranului Român

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_12

GreatNews a alcătuit un top al celor mai frumoase mărțișoare de la Târgul Mărțișorului 2012, organizat la Muzeul Țăranului Român. Târgul Mărțișorului 2012 poate fi vizitat până miercuri, 29 februarie.

Peste 200 de meşteri ţărani, artişti plastici şi studenţi au adus mii de mărţişoare, dar și turtă dulce, dulceţuri, zacuscă, gem de prune, kürtös kalács, prăjiturele de Alexandria şi de Baia Mare, suc de mere de Mălâncrav și miere.

Târgul Mărțișorului 2012 se desfășoară în fiecare zi între orele 10:00 și 18:00. Prețul unui bilet întreg este de șase lei, iar un bilet la preț redus (pentru elevi, studenți și pensionari) costă trei lei.

1. Broșe din porțelan cu forme de animale (vrăbii, cai, pisici, pești, fluturi), case sau copaci, făcute de Andreea Lăzărescu, absolventă a Universității Naționale de Arte, secția „Ceramică, sticlă, metal” din cadrul Facultății de Arte Decorative. Broșele se obțin prin turnarea porțelanului în șabloane de carton de diferite forme, urmată de arderea lor în cuptor. În funcție de dimensiuni, o broșă din porțelan costă între 5 și 10 lei.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_10

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_11

2. Pentru amatorii de lectură: cercei și medalioane – cărți. Volumele cât o unghie sunt făcute din hârtie cusută, îmbrăcată în coperte din piele. Cerceii sunt foarte mici, dar în cărțile-medalioane chiar se poate scrie. „Cuvinte de drag sau versuri”, spune creatoarea lor, Alexandra Olaru. Tot ea face „păpușele cititoare”, din sfoară și lemn. Prețuri: 10 lei păpușile, 15 lei cărțile.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_14

3. Păpuși umplute cu vatelină (60 de lei) și tablouri pictate pe pânză cu motive inspirate din tradițiile românești (50 – 70 de lei). Artist: Genoveva Pitica din București.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_13

4. Mărțișoare jurnalistice, făcute de un grup de tineri jurnaliști: pancarte (cu mesaje de genul „Jos iarna!”, „Șoc! Vine primăvara”, „Revoluția e în noi!”), burtiere (banda cu știri din partea de jos a ecranului) – cu anunțuri alarmiste: „Breaking News”, „În reluare”, „Live! Iadul alb”, „NewsAlert”, sau mărțișoare cu mesaje melancolic-filosofice („În spatele orașului pe care îl vezi în ziare și la televizor ești tu”). Prețuri: 5 – 10 lei.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_08

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_09

5. Mărțișoare – animale (caracatițe, gângănii, greieri, struți, vulpi, arici, bufnițe, porci și altele mai greu de identificat) făcute din conuri de brad, coji de alune, foiță de ceapă, boabe de fasole, nuci, măceșe și sâmburi. Prețuri: 12 – 15 lei.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_07

6. Broșe, pandantive și linguri lucrate din lemn de cireș sălbatic, decorate prin incizie cu motive arhaice sau solare. Finisajul este realizat cu ulei și ceară de albine. Autor: David Dan. Prețuri: 10 – 35 de lei, în funcție de dimensiuni.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_06

7. Figurine modelate din argilă, cu fețe pictate, păr și căciuli din piele tăbăcită de miel. Personajele îi reprezintă pe Moş Ion Roată, Tuşa Mărioara, Fata Moşneagului, Stan Păţitul sau Păcală. Creatoarea lor este Ionela Lungu din Humulești. Prețuri: 5 – 25 de lei în funcție de dimensiuni.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_05

8. Broșe – prăjituri din fimo, modelate iar apoi arse la 100 de grade în cuptor. Forme: biscuiți, torturi, prăjituri, bomboane fondante, napolitane, Eugenii. Prețuri: 12 lei. Creator: Aura Evelina Radu.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_04

9. Mărțișoare din porțelan în formă de bărcuțe, Eugenii, like-uri de Facebook, nasturi. Mărțișoarele sunt tăiate în forme, apoi sunt arse la 1230 de grade Celsius în cuptor. Prețuri: 5 – 7 lei. Creator: Nicoleta Buzea.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_03

10. Degețele croșetate cu capete de șoareci, iepuri, fete, băieți, babe, pisici sau monștri. Prețuri: 15 lei. Creator: Sabina Suru.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_01

11. Mărțișoare din sticlă pictată cu ramă din sfoară (sunt pictate prin aceeași tehnică de pictură precum icoanele pe sticlă). Unele sunt însoțite de cărticele cu text în limba română și în engleză în care sunt povestite legende despre mărțișoare. Prețuri: 10 – 30 de lei în funcție de dimensiuni. Creator: Radu Dincă.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare_00

12. Titirezi din lemn făcuți la strung, iar apoi pictați. Prețuri: 5 – 25 de lei în funcție de dimensiuni.

taegul_martisorului_2012_MTR_martisoare

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.