Cele mai frumoase destinații de toamnă din România. 5 locuri colorate unde scapi de griul betoanelor

cele mai frumoase destinații de toamnă din românia
Foto: 12019 / pixabay.com

Luna septembrie s-a încheiat, iar odată cu octombrie ne vom bucura de acele culori de vis aduse în fiecare an de cea de-a doua lună de toamnă. Și, deoarece ar fi mare păcat să ne petrecem această lună captivi între betoanele orașelor, ne-am gândit să alcătuim o listă cu cele mai frumoase destinații de toamnă din România.

Iată ce destinații vă recomandăm:

1. Dacă ești șofer cu siguranță că ai parcurs la un moment dat Drumul Național 73, pe porțiunea care leagă orașele Câmpulung Muscel și Brașov. Însă dacă nu ai avut ocazia să mergi toamna, ar trebui să îți faci timp în acest sezon.

Dincolo de faptul că șoseaua șerpuiește pe deasupra unor peisaje alpine superbe, iar pe stânga și pe dreapta se întind cătune cu căsuțe răspândite pe văi, toamna vei vedea un cu totul alt peisaj decât în lunile de vară.

Acum nu mai e totul verde. Pădurile care acoperă dealurile și munții sunt pestrițe: în timp ce brazii rămân verzi, fagii și stejarii se colorează în galben, roșu intens sau arămiu.

Cele mai frumoase destinații de toamnă din România – Drumul Național 73

Iar cum în depărtare vei zări și creasta tăioasă și lungă a masivului Piatra Craiului, acoperită de zăpadă, spectacolul este asigurat.

Din păcate, există și dezavantaje.

Drumul Național 73 este unul dintre cele mai neglijate din județ, în ciuda faptului că este o șosea care oferă acces la peisaje splendide. De ani de zile drumul este plin de gropi, iar autoritățile nu au rezolvat problema.

cele mai frumoase destinații de toamnă din românia
Sursa: Google Maps

Cele mai frumoase destinații de toamnă din România – Sinaia și Peleșul

2. Chiar dacă ați vizitat deja Castelul Peleș, merită să ajungeți la Sinaia și în luna octombrie. Nu atât pentru castelul în sine, cât pentru ansamblul pădure-castel. În lunile de toamnă, drumul prin pădure până la castel este o minunăție. La final, Peleșul vă va încânta cu siguranță atunci când îl veți vedea „flancat” de copaci într-o mulțime de culori.

cele mai frumoase destinații de toamnă din românia
Foto: cantinaprimore / pixabay.com

3. Brașovul, pentru mulți cel mai frumos oraș din România, este o destinație de toamnă absolut superbă.

Construit chiar sub munte, Brașovul este așezat la poalele Muntelui Tâmpa, care începând cu luna octombrie își schimbă total haina verde, și se îmbracă în galben, arămiu, cărămiziu și alte nuanțe de roșu.

Du-te în Piața Sfatului și vei vedea cum deasupra ta se înalță acest colos multicolor. Dacă vrei să îl vezi mai de-aproape, cumpără un bilet pentru telecabină. În acest fel vei pluti pe deasupra copacilor colorați până în vârf de Tâmpa. De acolo, poți vedea nu doar centrul istoric al Brașovului, ci și alte dealuri și coline acoperite de păduri la fel de pestrițe.

Și, ca să fii și mai aproape de natura tomnatică, la întoarcere îți propunem să cobori muntele pe jos. Drumul nu este greu deoarece Muntele Tâmpa are o altitudine de numai 960 de metri.

Cele mai frumoase destinații de toamnă din România – Tisa, Vâlcea

4. Mulți dintre noi mergem la Băile Olănești din județul Vâlcea, însă puțini știm că în componența orașului Băile Olănești se află un sat minunat, aproape deloc vizitat de turiști.

Localitatea se numește Tisa și este mai degrabă un cătun decât un sat. La recensământul din anul 2011 aici mai locuiau doar 44 de oameni, și este foarte posibil ca numărul lor să fi scăzut și mai mult în cei 7 ani care s-au scurs de atunci.

Tisa este satul tipic de munte, cu locuințe răspândite pe coline, căpițe de fân înălțate pe vale, și păduri pe care, odată ce ai ajuns în vârf de deal, le vezi întinzându-se până în depărtare.

Cele mai frumoase destinații de toamnă din România – Delta Dunării

5. Delta Dunării este poate locul din România care se schimbă cel mai mult în funcție de anotimp. Din acest motiv pasionații de excursii în sălbăticie ar trebui să o vadă măcar o dată în fiecare dintre cele 4 sezoane.

De exemplu, dacă primăvara apele deltei cresc foarte mult ca urmare a topirii zăpezilor, dând naștere fantasticelor păduri inundate din deltă, vara turiștii se pot bucura de explozia de viață de aici, de la păsări la specii de plante.

Iar toamna, în afară de frumusețea stufului și a arborilor care devin galben-maronii, turiștii pot admira plecarea păsărilor spre țările mai calde. Așadar, este un moment excelent pentru iubitorii de păsări de a vedea „live” această migrație.

cele mai frumoase destinații de toamnă din românia
Pescar în Delta Dunării. Foto: Raff / Wikimedia Commons

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna. TOP 5

Foto: Raff / Wikimedia Commons, cantinaprimore / pixabay.com, 12019 / pixabay.com

Cele mai frumoase insule din Grecia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.