Cele mai frumoase călătorii cu trenul cu aburi prin Europa

FOTO: hpgruesen/Pixabay.com
FOTO: hpgruesen/Pixabay.com

O excursie cu trenul cu aburi pare un drum în trecut. Unele ţări europene menţin câteva astfel de trasee feroviare, tocmai pentru că turiştii umplu garniturile an de an.

Revista National Geographic a recomandat câteva dintre trasee de vis pe care circulă trenuri cu aburi. GreatNews a ales traseele din Europa şi îţi oferă mai multe detalii despre ele.

Calea ferată a copiilor, Budapesta, Ungaria

Calea ferată a fost construită în epoca sovietică, pentru copiii între 10 şi 14 ani care doreau să lucreze la Căile Ferate. Toate operaţiunile desfăşurate de copii sunt în conformitate cu practicile căilor ferate naţionale; trenurile sunt conduse, însă, de adulţi. Locomotivele cu aburi sunt folosite în weekend. Calea ferată trece prin apropierea multor obiective turistice ale capitalei maghiare Budapesta, dar şi prin păduri, unde turistul poate vedea căprioare, bufniţe şi mistreţi.

Trenul circulă tot anul, între 09 şi 19 în timpul verii şi între 9 şi 17 iarna.

www.gyermekvasut.com

Harzer Schmalspurbahnen, Germania

Din această linie cu ecartament de un metru, de la Wernigerode la Nordhausen, porneşte o linie secundară de la Drei Annen Hohne, până în vârful muntelui Brocken, la 1142 de metri. Trenurile escaladează gâfâind drumul sinuos şi abrupt, înconjurat de păduri şi de peisajul rural al Parcului Naţional Harz.

Circulă tot anul, în ciuda unor ierni foarte aspre. Cele mai frumoase peisaje sunt cele din timpul verii.

www.nationalpark-harz.de

Calea Ferată Ffestiniog, Ţara Galilor

Construită pentru transportul gresiei din munţii Moelwyn spre cheiurile de la Porthmadog, calea ferată Ffestiniog încă pune la treabă câteva dintre primele sale locomotive. Pornind din Porthmadog, urcă 213 metri către Blaenau Ffestiniog, localitate din munţii Moelwyn. Aici puteţi face o excursie, la peste 100 m adâncime, în minele de gresie.

www.ffestiniograilway.co.uk

Calea Ferată Victorian Steam, Insula Man, Marea Britanie

Această cale ferată cu ecartament (distanţa dintre şine) de 0,9 metri porneşte din Douglas, capitala Insulei Man, spre Port Erin, urcând pante abrupte şi oferind o privelişte superbă asupra mării. Cu excepţia uneia, toate locomotivele sunt construite pe baza unui model din 1874, iar vagoanele datează din 1880.

FOTO: hpgruesen/Pixabay.com

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.