Cele mai bune rețete de cârnați pentru Crăciun

Rețete de cârnați pentru Crăciun. Foto: Pixabay

Prepararea cârnaților este o veche îndeletnicire a românilor în preajma Crăciunului. Cârnații de casă se fac imediat după sacrificarea porcului, fiind nelipsiți de pe masa de Crăciun.

Chiar dacă ingredientele rețetei de cârnați au rămas aproape neschimbate de-a lungul secolelor, felul de preparare și gătire al acestora a suferit unele modificări.

Acum, de exemplu, puteți folosi o mașină de făcut cârnați performantă. Există numeroase modele pentru a facilita procesul de umplere a cârnaților, fiind disponibile pe piață chiar și mașini cu mai multe viteze.

Majoritatea mașinilor moderne de făcut cârnați se curăță ușor, sub un jet de apă și sunt mult mai sigure, în special pentru degete, decât vechile modele.

Pentru gătirea cârnaților de Crăciun, cea mai bună metodă este folosirea unor grătare de grădină. Puteți opta pentru un grătar mobil, cu cărbuni, sau pentru un grătar portabil pe gaz.

Rețete de cârnați pentru Crăciun

Fiecare regiune a ţării are specificul ei în ceea ce priveşte prepararea cârnaţilor de porc în casă, iar în unele gospodării secretul este păzit cu sfințenie, din generație în generație.

În Oltenia şi Muntenia, se folosește ca ingredient special zeamă de la oase. În Banat şi Bucovina, cârnaţii se fac din carne tocată la mână, nu la maşina de tocat. ÎN Moldova, carnea de porc folosită la preparea cârnaților este acompaniată de carne de mânzat.

Iată o rețetă de cârnați pentru Crăciun specifică pentru această zonă:

La 500 de grame de carne de porc se adaugă 500 grame carne de minzat, condimente, 250 de grame slanina, sare, piper, usturoi după gust. Se trece carnea prin masina de tocat, se adaugă coriandru şi nucşoară.

Ardelenii preferă să adauge cimbru mărunțit, iar carnea grasă folosită în amestec nu trebuie să depășească 25%.

La carne se adaugă 100 de grame de usturoi pisat, 100 de grame de sare, 20 de grame de piper negru macinat mare şi 10 grame de cimbru tocat. Se lasă la uscat trei zile, după care se afumă şi se păstrează la loc răcoros.

În Bucovina, cârnaţii de casă se prepară cu o lingura sare, o lingurita cimbru, o lingurita piper, 1,5 kilograme carne de oaie slabă, 1,5 kilograme de carne de oaie foarte grasă, 1,5 kilograme de slănină, 1,5 kilograme de pulpă de porc, 3 kilograme de carne de vită slabă, o linguriță de muștar boabe, o linguriță de boia dulce, o linguriță de boia iute, trei căpățâni de usturoi și 10 maţe de porc.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.