Cele mai bune pârtii de schi pentru începători

Sursa foto: Giuliano Maderner from Pexels

Succesul primei experiențe pe schiuri depinde de mai multe lucruri: calitatea echipamentului și alegerea corectă a acestuia, condiția fizică, ușurința cu care îți menții echilibrul, precum și tipul pârtiei alese. În România, există numeroase pârtii de schi pentru începători, însă nu toate sunt la fel de potrivite pentru un adult aflat la prima lecție și nu toate se ridică la standarde europene. 

 

În primul rând, o pârtie de schi pentru începători trebuie să fie suficient de lină și largă, astfel încât să ai timp să înveți cum să frânezi, să schimbi direcția de mers, să ocolești obstacole și să te oprești în siguranță. Pe de altă parte, este bine să alegi o pârtie mai puțin aglomerată, așa încât să te poți concentra mai degrabă asupra posturii, decât asupra persoanelor pe care trebuie să le ocolești sau să fii stresat de faptul că din spatele tău vin cu viteză schiorii experimentați. Vestea bună este că poți găsi numeroase pârtii care oferă condiții excelente pentru un novice:

 

Pârtiile pentru începători din Predeal

 

Predealul este una dintre cele mai populare stațiuni montane și numără nu mai puțin de 14 pârtii, dintre care jumătate au un nivel ușor de dificultate. Aici există și o pârtie pentru copii, cu o lungime de 200 de metri, situată la baza pârtiei Subteleferic. Tot în această zonă vei găsi și pârtia începătorilor, cu o lungime de 400 de metri și o diferență de nivel de 80 de metri. Clăbucet Plecare și Cioplea au o diferență de nivel de doar 20 de metri, fiind foarte line și perfecte pentru cei care abia și-au pus schiurile în picioare. Dacă vrei să îți testezi progresul, pârtia Polistoaca are o lungime de 2.500 de metri și o diferență de nivel de 90 de metri, fiind potrivită pentru începători, dar mai degrabă pentru cei care au trecut cu succes de lecția de inițiere. 

Dacă vrei să schiezi în această stațiune, este bine să faci rezervările din timp, mai ales dacă mergi la schi în weekend. Există mai multe tipuri de cazare în Predeal, potrivite pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, însă dacă vrei să schiezi, cel mai bine este să alegi o cameră situată cât mai aproape de pârtie. 

Pârtiile pentru începători din Poiana Brașov

Poiana Brașov atrage anual atât începători, cât și experți în sporturile de iarnă, atât din România, cât și din afara țării. De altfel, în Poiană vei găsi și numeroase școli de schi și instructori care te pot ajuta să înveți primele secrete ale acestui sport. Pârtia Bradul este, poate, cea mai populară pentru începătorii din Poiana Brașov, însă trebuie să iei în calcul și faptul că poate fi destul de aglomerată.

Pârtia Drumul Roșu are o lungime de 4.600 de metri și este încadrată la nivel ușor de dificultate, dar este important să știi că aceasta este destinată mai degrabă celor care au deja puțină experiență, întrucât unele porțiuni sunt mai abrupte și poți da inclusiv peste unele mici porțiuni înghețate. Pârtia Stadion are o lungime de aproximativ 300 de metri și este perfectă pentru un începător.

Dacă plănuiești un sejur în Poiana Brașov, este bine să începi să cauți cazare cât mai din timp. Stațiunea este la mare căutare, iar prețurile sunt destul de piperate, inclusiv în restaurante și în punctele de închiriere a echipamentului. 

Pârtiile pentru începători din Păltiniș


Stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România, fiind deschisă încă din 1894. Arena Platoș din Păltiniș este locul preferat de schi al familiilor cu copii, întrucât aici se găsesc două dintre cele mai ușoare pârtii de schi din țară: Platoș, cu o lungime de 520 de metri, o pârtie de tip baby schi și o pârtie pentru cei care vor să se dea cu sania. Pârtia Platoș are o diferență de nivel de 75 de metri, iar principalul său avantaj este că e suficient de largă încât să nu simți aglomerația și să ai destul spațiu pentru a-ți exersa și îmbunătăți mișcările.

Sursa foto: Giuliano Maderner from Pexels