Cele mai bune izolații. De ce să alegi vata minerală

FOTO: AKuptsova/Pixabay.com
FOTO: AKuptsova/Pixabay.com

În această perioadă, construcțiile care au fost pornite la începutul verii au ajuns la roșu și e momentul în care se iau decizii în ceea ce privește izolarea.

În acest articol încercăm să vă prezentăm câteva alternative pe care construcțiile le consideră mai bune decât popularul polistiren expandat.

La interior, în bucătărie și băi și în alte medii umede, cel mai bine ar fi să folosiți polistiren extrudat 5 cm. Polistirenul extrudat  este rezistent la umezeală, dur, elastic și rezistent la îngheț/dezgheț.

De asemenea, mai trebuie precizat și că polistirenul extrudat este mult mai rezistent decât cel expandat la agenți chimici precum acizi, alcool, vopsele, apă sărată sau ciment. Singurele produse care îl pot deteriora sunt cele pe bază de petrol.

Polistirenul extrudat nu are capacitatea de a „respira” și nu e recomandat pentru termoizolarea exterioară a fațadelor. Pentru această operațiune vă recomandăm vata minerală.

Izolarea cu vata minerala de sticlă sau bazaltică este cu adevărat avantajoasă. De ce este mai bună decât polistirenul? Vata are o conductibilitate termică foarte scăzută, este rezistentă la  umezeală, împiedică condensul, iar structura sa rezistă peste ani.

Mai trebuie spus și că vata asigură o bună ventilație, nu reține apa și împiedică dezvoltarea microorganismelor. Vata minerală este foarte bună și pentru antifonare, reușind să blocheze foarte bine zgomotele din afară. Mai mult, nu este inflamabilă.

Cum se montează vata minerală? Vata minerală de sticlă trebuie să aibă o grosime minimă de 10 centimetri. Se montează pe fațadă rigle orizontale de lemn sau profile metalice o lățime de 10 centimetri. Vata se introduce între rigle, apoi se montează riglele verticale care au rost de formare  a unui spațiu de ventilare. După se montează un lambriu sau plăci pentru fațada casei.

Plăcile de vată bazaltică se prinde în dibluri, pe profil metalic cu adeziv special, ca în cazul plăcilor de polistiren. După, peste plăcile de vată bazaltică se aplică celelalte straturi pentru finisare.

FOTO: AKuptsova/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.