Cele mai bune duete din muzica românească

iris_felicia_filip
Când Iris a anunţat că va înregistra un album cu Felicia Filip, fanii trupei rock nu ştiau la ce să se aştepte. După ce au cântat, părerea fanilor a fost sintetizată de un mesaj: ROCK + CLASIC = EPIC.

Momentul culminant a fost atins în 2000, atunci când Iris şi Felicia Filip au cântat live pe aceeaşi scenă, la Iris Athenaeum. La piesa „Baby”, atunci când Felicia Filip păşeşte pe scenă şi începe să cânte, reacţia publicului este dovada aprecierii pentru acest proiect îndrăzneţ.

Era o premieră pentru muzica românească, inspirată, ce-i drept, de un precedent celebru: duetul fenomenal dintre Freddie Mercury, starul rock plecat devreme din lumea aceasta, şi Montserrat Caballe.

Filip însăşi spunea, după colaborarea cu Iris – întinsă pe mai mulţi ani – că tinerii fani rock au început să vină la operă să o vadă, în timp ce vârstnicii abonaţi la operă şi-au cumpărat un pahar de bere şi au ascultat-o cântând alături de Cristi Minculescu şi compania.

Nico şi Vlad Miriţă

Un alt duet în care a fost prezent un reprezentant al muzicii clasice a fost cel format din Vlad Miriţă şi Nico. Cei doi au reprezentat România la ediţia 2008 a concursului cântecului european, Eurovision 2008.

Vlad, tenor al Operei Române şi Nico, a cărei voce poate varia uluitor de la un gen la altul (rock, pop, hip-hop) nu au ocupat un loc foarte bun (locul 20 în finala Eurovision din Serbia), dar au impresionat specialiştii, care au subliniat că piesei i-a lipsit spectacolul şi lipiciul la public, însă nicidecum vocile.

Paula Seling şi Ovi

Un duet de succes, tot la Eurovision, a fost cel dintre Paula Seling şi Ovi Cernăuţeanu. În 2010, ei au cântat „Playing With Fire”, melodie ce le-a adus un formidabil loc trei.

Monica Anghel şi Ştefan Iordache (+)

Un duet poate mai puţin cunoscut, dar cu un efect fantastic şi surprinzător a fost cel dintre Monica Anghel şi regretatul actor Ştefan Iordache. Dacă Iordache dădea melodiei linişte, mister şi şarm, Monica Anghel aduce notele fine şi sunetele cristaline. Rezultatul: „Ce cauţi tu în viaţa mea”.

Menţionăm că nu am inclus în top duete vechi, cum sunt cele din vremea Mihaelei Runceanu, lui Dan Spătaru, Adrian Daminescu etc. Am preferat să ne limităm la ultimii zece ani. Aşteptăm propunerile voastre pentru completarea topului.