Cele mai bune credite de nevoi personale. Ce dobândă fixă plătești, în funcție de bancă

O comparație a condițiilor impuse de bănci pentru credite de nevoi personale fără ipotecă, cu dobândă fixă. Foto: Pixabay (Creative Commons)

Marile bănci din România practică deseori dobânzi la credite mai mari decât o serie de bănci mai mici care încearcă să atragă clienți.

În acest articol, am încercat să vedem cât plătește la final de credit o persoană care ia un credit de nevoie personale fără ipotecă în valoare de 20.000 de lei, pe perioada de 5 ani (60 de luni). Menționăm de la bun început că am ales doar credite cu dobândă fixă în lei.

Dacă sunteți interesat de un astfel de credit, vă sfătuim să analizați atent ofertele. Nu vă ghidați doar după valoarea lunară a ratei, ci și după asigurările oferite, gratuit sau contra cost, și după valoarea comisionului de acordare. Pentru realizarea acestui articol am consultat siteuri ale băncilor din România, dar și siteuri specializate, ca Ziarul Financiar, Conso, Manager.ro.

Credit de nevoi personale de la Cetelem

Dobânda anuală efectivă este de 8,89%, cel mai mic nivel de dobândă la credite de nevoi personale cu dobândă fixă în lei din cele 13 oferte bancare studiate de noi și prezentate mai jos.

Astfel, clientul plătește pe parcursul a 5 ani rate lunare de 411 lei, în valoare totală de 24.649 lei, cu mai puțin de 5000 de lei peste suma cu care s-a împrumutat. Nu se percepe comision la acordarea creditului. Gradul maxim de îndatorare este de 65%.

Credit de nevoi personale de la ING Bank

Avantajul creditului de la ING Bank, chiar dacă clientul plătește o valoare totală mai mare decât la Cetelem, este asigurarea de viață inclusă în pachetul de credit de nevoi personale.

Astfel, clientul plătește de-a lungul celor 5 ani rate totale în valoare de 25870 de lei (dobândă de 11,34%, rată de 424 lei), cu 5870 de lei mai mult decât suma împrumutată de la bancă. Se percepe comision de 305 lei, plătit la obținerea creditului. Gradul maxim de îndatorare este de 50%.

Credit de nevoi personale de la BRD

BRD propune o dobândă de 11,87% la creditul de nevoi personale cu dobândă fixă Expresso.

Astfel, în 5 ani, clientul plătește 26142 lei lei, cu circa 6.000 de lei mai mult decât suma împrumutată (rată de 423 lei). Se percepe un comision de acordare de 200 de lei, plătit de client la obținerea creditului. Se acordă o perioadă de grație de până la șase luni și asigurare pe viață.

Credit de nevoi personale de la Garanti Bank

Garanti Bank propune o dobândă de 11,57%. Astfel, un client care se împrumută 20.000 de lei pe cinci ani, va plăti rate lunare de 430 de lei. Suma totală pe care o va plăti la bancă, de-a lungul celor 60 de luni, este de 26.030 lei.

Se percepe un comision de acordare de 200 de lei. Perioada de grație este de 3 luni în primii 3 ani. Asigurarea de șomaj, invaliditate și deces este gratuită.

Credit de nevoi personale de la Alpha Bank

Alpha Bank are o dobândă de 11,12% pentru creditele de nevoi personale cu dobândă fixă în lei. Astfel, pentru cei 20.000 de lei împrumutați, clientul va plăti 60 de rate de 431 de lei, în valoare totală de 25.852 lei.

Dacă venitul solicitantului de credit este prea mic, se acceptă până la 2 codebitori.

Credit de nevoi personale de la Banca Transilvania

BT practică o dobândă de 11,94%. Rata lunara va fi de 434 lei, suma totală plătită în cei 5 ani de credit – 26.231 lei.

Comisionul de acordare este de 200 de lei, asigurarea de viață e gratuită.

Credit de nevoi personale de la Piraeus Bank

Piraeus percepe o dobândă anuală de 11,94%, ceea ce însemnă că clientul va plăti rate de 434 de lei, pe toată perioada creditului. Suma totală pe care o va plăti la bancă este de 26231 lei, cu circa 6200 de lei mai mare decât cea împrumutată.

Comisionul la acordare este de 200 de lei, asigurarea de accident este gratuită.

Credit de nevoi personale de la Unicredit Consumer Financing

Unicredit are o dobândă fixă de 12,92% la creditele de nevoi personale în lei. Rata lunară pentru un credit de 20.000 de lei pe 5 ani este de 443 de lei, ceea ce înseamnă că, de-a lungul celor 60 de luni, clientul va plăti cu 6762 de lei mai mult decât a primit de la bancă.

Credit de nevoi personale de la Banca Românească

Dobânda este de 12,61%, ceea ce înseamnă că clientul va plăti o rată lunară fixă de 440 de lei. În cei 5 ani, va plăti băncii o sumă cu 6591 lei mai mare decât a primit.

Comisionul la acordare este de 200 de lei.

Credit de nevoi personale de la Carpatica

Banca practică un comision de 12,64% pentru creditele cu dobândă fixă. Rata lunară, valabilă în toată cele 60 de luni ale creditului, este de 443 de lei. Suma totală a dobânzii este de 6642 lei.

Comisionul la acordare este de 100 de lei, asigurarea de viață e inclusă.

Comisionul de acordare a creditului este de 190 de lei.

Credit de nevoi personale de la BCR

Banca practică o dobândă fixă cuprinsă între 9,37% și 12,68%. Această „plajă” de dobânzi e influențată de cât de trecutul bancar al clientul și alte detalii care compun profilul său de risc. Pentru cei cu risc mic, dobânda poate fi de sub 10%.

Un calcul pe dobândă medie arată că o persoană care se împrumută de la BCR 20.000 de lei pe o perioadă de 5 ani va plăti rate fixe în valoare totală de 26.693 de lei. Rata lunară este de 445 lei. Asigurarea de viață este inclusă. Nu se percepe comision de acordare a creditului de nevoi personale.

Credit de nevoi personale de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen practică un comision de 15,14% pentru credite de nevoi personale cu rate fixe, fără ipotecă. Astfel, pentru un credit de 20.000 de lei, clientul plătește rate lunare de 463 de lei, în valoare totală de 27.956 de lei, adica cu aproape 8000 de lei mai mult decât a primit de la bancă.

Banca oferă o perioadă de grație de 3 luni, după primele 6 luni de credit.

Credit de nevoi personale de la BancPost

Și BancPost are o ofertă pentru clienții care doresc credite de nevoi personale cu dobândă fixă în lei. Ca și la BCR, dobânda e cuprinsă între 12,4 și 19,23%, în funcție de profilul de risc. Rata lunară la o dobândă medie este de 505 lei. În cazul unui profil de risc bun, rata lunară este undeva în jurul valorii de 450 de lei.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate. Salarii de peste 2000 de euro în Germania, Anglia, Norvegia, Olanda și Suedia
Moartea parolelor. Clienții unei bănci vor fi recunoscuți după voce și amprente
Banii cu care cumperi normalitatea. Ce poți face cu 5.000 de lei într-un sat măcinat de sărăcie

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.